Det kinesiske selskapet BGI Group har høstet inn genetiske data fra millioner av kvinner over hele verden. De utfører tester i samarbeid med Kinas militære styrker, for å kartlegge spesifikke trekk ved ulike populasjoner.

Dette rapporterer nyhetsbyrået Reuters. Metoden som brukes er å samle inn genetisk informasjon fra gravide kvinner før de føder. Testene analyseres deretter ved hjelp av kunstig intelligens (AI). Amerikanske myndigheter advarer mot at dette kan gi Kina fordeler økonomisk og ikke minst militært.

As science pinpoints new links between genes and human traits, access to the biggest, most diverse set of human genomes is a strategic edge. The technology could propel China to dominate global pharmaceuticals, and also potentially lead to genetically enhanced soldiers, or engineered pathogens to target the U.S. population or food supply, the advisors said.

Som det står i avsnittet på engelsk: Dette prosjektet (som skjer as we speak) kan gi Kina store militære fordeler gjennom utviklingen av genetisk modifiserte soldater. Samtidig kan kunnskapen utnyttes til å skape patogener. Disse patogenene kan utnyttes til å konstruere smittsomme sykdommer (som f.eks. Covid-19) som er skreddersydd for å ramme «fienden». De kan også utnyttes til å lamme USAs matforsyninger.

Reuters has found that BGI’s prenatal test, one of the most popular in the world, is a source of genetic data for the company, which has worked with the Chinese military to improve “population quality” and on genetic research to combat hearing loss and altitude sickness in soldiers.

BGI bruker altså genetisk materiale i et samarbeid med Kinas militære styrker for å forbedre «populasjonens kvalitet». Spørsmålet man umiddelbart må stille seg er: Hvordan definerer et regime som Kina kvalitet?

Foto: NTB-AP

Metoden utnytter rester av blodprøver og fostervannsprøver (NIFTY) som er utført på gravide kvinner. Dette kan kjøpes fritt i minst 52 ulike land, og skal i utgangspunktet oppdage om fosteret har Downs syndrom, ifølge Reuters.

The tests – branded NIFTY for “Non-Invasive Fetal TrisomY” – also capture genetic information about the mother, as well as personal details such as her country, height and weight, but not her name, BGI computer code viewed by Reuters shows.

Kina trenger selvsagt ikke navnene på de individuelle gravide kvinnene for å kartlegge genetiske trekk hos en befolkning. Men genetikken er tilstrekkelig til å utvikle biologiske våpen som er tilpasset for å skade en uønsket populasjon mest mulig effektivt.

So far, more than 8 million women have taken BGI’s prenatal tests globally. BGI has not said how many of the women took the test abroad, and said it only stores location data on women in mainland China.

52 land selger slikt materiale fritt. Man kan ikke kalles konspirasjonsteoretiker for å anta at Kina har kjøpt slike tester fra andre land. Kinas maktapparat utnytter alle muligheter for å bevege seg mot toppen av det globale hierarkiet. Det er tross alt et uttalt mål for regimet.

Testene er private for kvinnene som gjennomfører dem. Disse gravide kvinnene vet ikke at de er en del av et geopolitisk marked. Men BGI har publisert minst et dusin studier i samarbeid med Folkets frigjøringshær (PLA) siden 2010.

NIFTY-testene kan også finne indikatorer for psykiske lidelser, og kartlegge tibetanere og uighurere.

One BGI study, for instance, used a military supercomputer to re-analyse NIFTY data and map the prevalence of viruses in Chinese women, look for indicators of mental illness in them, and single out Tibetan and Uyghur minorities to find links between their genes and their characteristics.

Både USA og Storbritannia gir utenlandske forskere tilgang til genetiske data. Men for Kina er dette et spørsmål om nasjonal sikkerhet. Kan dette true USAs nasjonale sikkerhet?

U.S. National Security Commission on Artificial Intelligence (NSCAI) (…) said in March that the United States should recognise China’s strides towards global leadership in biotechnology and AI as a new kind of national security threat, and boost funding for its own research to counter China’s state-driven effort.

Kinas utenriksdepartement avviser slike bekymringer som «grunnløse». BGI holder fast ved at alle testene er anonymisert, selv om dette selvsagt er uvesentlig. Noe av arbeidet til BGI har positiv effekt rent medisinsk. Men som et kinesisk selskap er det vel neppe stor tvil om hvor lojaliteten ligger.

«Whilst BGI is a Chinese-based company, we consider ourselves part of the global race towards ending the COVID-19 pandemic and a key international contributor to the advancement of public health outcomes around the world».

Pandemien startet i Kina, trolig etter en lekkasje fra et laboratorium i Wuhan. Det skulle bare mangle at kinesiske selskaper ble beordret til å bidra til å få slutt på pandemien også. Hvis det virkelig er det de holder på med.

BGI Group var tidlig på plass i Wuhan.

BGI Group, a genome sequencing company based in southern China, said it opened on February 5 a lab in Wuhan able to test up to 10,000 people per day for the virus.

Go Global!

BGI Group har store ambisjoner. Selskapet er en viktig brikke i en pågående genetisk kald krig mellom USA og Kina. I sin siste årsrapport skriver BGI at de:

«…has been working hard to promote Chinese technology, Chinese experience and Chinese standards to ‘go global.»

Veksten til BGI er politisk styrt, hevder Anna Puglisi fra Georgetown’s Center for Security and Emerging Technology. Hun var fram til 2020 i USAs National Counterintelligence Officer i Øst-Asia..

«The Chinese state can really compel, in their national security law, companies to work with them.»

Covid-19 er trolig et produkt fra et kinesisk laboratorium. Nå utnyttes dette, via våre ufødte barn, muligens med militære hensikter.

BGI said this year it has built 80 COVID-19 labs in 30 countries, which it plans to repurpose for reproductive health screening.

It says its COVID-19 tests do not collect patient DNA.

But its prenatal tests do.

Vi hopper over de mest tekniske detaljene, som leserne kan finne via linken nedenfor. Men bruksområdene er svimlende. Disse testene kan altså avdekke «genetiske svakheter» hos en eventuell fiende, som hvilke virus en gitt populasjon vil bli hardest rammet av. Samtidig kan man utvikle egne supersoldater.

Large genomic datasets can be used to design disease therapies, yet they also expose genetic vulnerabilities in a population; an adversary could exploit a susceptibility to disease in a targeted genetic attack, a report to the U.S. Director of National Intelligence by science and medical experts warned last year.

Last year, BGI announced that it would “industrialise” genomics, and in April, it said a “million-scale” prototype robot, capable of sequencing a million whole genomes a year for population genomics, was now being used to process NIFTY tests.

The tests, they said, “provide an untapped resource” to understand how people’s genes relate to their characteristics, and to their susceptibility to viruses.

Dette opplegget skal nå «industrialiseres», i samarbeid med den militære ledelsen i Kina. Alt er finansiert av et organ som de kinesiske myndighetene kontrollerer, med det engelske navnet «Military Medicine Innovation Project».

Og i Det hvite hus sitter president Joe Biden. Dette lover ikke bra.

Reuters

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Kjøp Thomas Knarviks bøker her! In His Name har ikke tidligere vært i salg i Norge. Vi har et lite og eksklusivt restopplag. Benytt sjansen!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.