Det er dukket opp videoer av kinesiske sykehus som flyter over av bodybags. Myndighetene har vært mer opptatt av å redde ansikt enn bekjempe viruset. Samtidig går økonomien ned. Regimet taper på begge fronter og verdensøkonomien følger med ned.

Ambrose Evans Pritchard har sjokkerende tall i the Telegraph:

China’s coronavirus is not remotely under control and the world economy is in mounting peril

Et respektert fagtidsskrift som the Lancet tror antall smittede er ti ganger så mange som oppgitt:

Lancet study last week by the University of Hong Kong estimated that the Chinese authorities have understated the epidemic tenfold. This was based on a spread rate of 2.68 per case and a doubling in total numbers every 6.4 days, matched with known travel movements within China and globally since the outbreak.

Det er mest alvorlig for økonomien. Kina er blitt verdens industrismie, slik Storbritannia var det i industralismens begynnelse. Nå står fabrikkene tomme og det vil ha store konsekvenser, for Kina og verdensøkonomien.

Problemet med Beijing er at de bekjemper både viruset og sannheten. Det er gjensidig utelukkende.

Da SARS-epidemien herjet i 2003 sto Kina for 4,5 prosent av verdensøkonomien. I dag er tallet hele 17 prosent. Når Kina er syk blir hele verdensøkonomien påvirket.

Internasjonale selskaper lager deler i Kina, når fabrikkene i Kina står tomme får heller ikke fabrikkene i andre land ferdigstilt sine biler.

The scale of disruption in China is already staggering. Hyundai, the fifth-biggest global car maker, has been forced to close all its factories at home in Korea for lack of key components. Volkswagen, Toyota, General Motors and Tesla have all downed tools at their Chinese plants, as has Apple’s iPhone supplier Foxconn. (…)

“It’s now clear that coronavirus is a serious event risk to the entire world and that financial conditions are tightening very quickly,” said Edward Harrison from Credit Writedowns.

 

 

Mannen som filmet ble arrestert.

Norge som oljenasjon burde være opptatt av den økonomiske siden av epidemien. Oljeprisen har falt 20 prosent og det er et bortfall på fire millioner fat. OPEC kan bli nødt for å kutte produksjonen. Igjen. Bruk av olje er en indikasjon på veksten i verdensøkonomien.

Crude prices have dropped 20pc since early January, that long-ago moment when eight Wuhan doctors were already trying to alert the world to the virus, only to be arrested for “spreading rumours”.

This is the biggest shock to oil markets since the Lehman crisis. The collapse in Chinese transport and refinery demand has cut imports by three million barrels a day; some say four million. This is twice the UK’s North Sea oil output. An embattled OPEC is having to talk about yet further output cuts, a horrible surprise as the perpetual petro-drought grinds on into its sixth year.

 


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.