USAs president Joe Biden flankert av Australias statsminister Scott Morrison og hans britiske kollega Boris Johnson på hver sin skjerm i Det hvite hus den 15. september 2021. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB.

USA, Storbritannia og Australia kunngjorde onsdag overraskende et nytt forsvars­samarbeid mellom de tre landene under navnet AUKUS. Ifølge amerikanske tjeneste­personer er hensikten å danne en motvekt mot Kinas militære fremvekst, skriver Politico.

Samarbeidet skal omfatte atomdrevne ubåter, kunstig intelligens og det fremste innen forsvarsteknologi, og innebærer lettere deling av informasjon.

The trio, now known by the acronym AUKUS, will make it easier for the three countries to share information and know-how in key technological areas like artificial intelligence, cyber, quantum, underwater systems, and long-range strike capabilities.

For Australia er AUKUS ensbetydende med en klar oppgradering som amerikansk alliert, opplyser en tjeneste­person:

All three countries will work over the next 18 months to figure out how best to deliver the technology, which the U.S. traditionally has only shared with the U.K., the official said.

En konsekvens av det nye samarbeidet er at Australia bryter en kontrakt med Frankrike om innkjøp av ubåter. Dette trekket har ikke falt i god jord i Paris, men vil styrke det vestlige maritime nærværet i Kinas nærområder.

The U.S. and U.K. have long partnered on their nuclear-powered submarine programs, sharing technology across their various classes of ships. Bringing Australia into the fold would be a major step in increasing the ability of the three countries to operate together undersea across the Pacific, as well as adding a powerful allied punch in the region that is currently lacking.

AUKUS kan også medføre økt industrielt samarbeid mellom de tre landene.

Initiativet kommer etter den nylige revitaliseringen av samarbeidet mellom USA, Japan, Australia og India som går under navnet «the Quad», som også er ment til å demme opp for Beijings aggresjon og innflytelse.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.