Huawei viser fram sin nye sammenbrettbare smarttelefon X-mates. Telefonen er 11 mmm tykk sammenbrettet og 5,4 mm utbrettet. Skjermen er utbrettet på 8 tommer. Bildet som taes med kamera kan vises begge veier på skjermen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Huawei i Storbritannia handler ikke bare om 5G. Selskapet skal bygge et forskningsenter utenfor Cambridge-universitetet til 500 millioner dollar.

The latest source of friction between the transatlantic allies is the recent approval for Chinese tech giant Huawei to construct a $500 million research and development center near the university city of Cambridge.

Dette er så midt i smørøyet som det kan få blitt og passer dårlig til historien om at britene vil fase ut Huawei i 2023. Forskningssenteret skal utvikle nye chip’er.

I stedet for utfasing tyder dette på at Huawei er dypt involvert i britisk forskning og utvikling. Dette faller ikke i god jord i USA.

Huawei kjøpte tomten i 2019 for 47 millioner dollar. Sist torsdag fikk Huawei byggetillatelse.

Planning permission was granted on Thursday for the construction of the 550-acre, semi-conductor design center on land Huawei acquired for $47 million in 2019.

Huawei har skapt forviklinger ikke bare i Storbritannias forhold til USA, men også i forhold til Australia, Canada og New Zealand som utgjør de andre medlemmene av etterretningssamarbeidet Five Eyes.

Disse landene vil ikke dele etterretning med britene hvis de slipper Huawei til i 5G-nettet. Australias statsminister Scott Morrison avlyste et avtalt besøkt til Storbritannia. Australia er blitt langt mer oppmerksom på hvilken trussel Kina utgjør den senere tid og ruster opp forsvaret som følge derav.

In protest, Australian MPs cancelled a planned trip to London and, in a telephone call between American and British leaders on Jan. 28, President Trump was said to have been “apoplectic.” Vice President Mike Pence said the Trump administration had made its disappointment at the U.K. decision “very clear to them.”

Spørsmålet er: Hva tenker Boris Johnson på? Han har arvet forpliktelser fra forgjengerne, som viser at Storbritannia har satset på Kina.

Samarbeidet skjøt for alvor fart under David Cameron og George Osborne. Det grønne skiftet er dyrt og kineserne tilbyr penger. Ikke minst til Europas dyreste kraftverk.

One reason they needed Chinese investment was to finance the move towards a net-zero carbon economy, including the low-carbon, Hinkley Point C power station in the West of England. With costs at $27 billion and rising, it is the most expensive power station in the world and will meet just 7% of the U.K.’s electricity needs.

Dette er dyrere enn selv Jens Stoltenbergs månelanding og ennå er ikke prosjektet i mål.

For finance they turned to China General Nuclear Power group, which has been blacklisted by the U.S. Department of Commerce for having “engaged in or enabled efforts to acquire advanced U.S. nuclear technology and material for diversion to military uses in China.”

Kina bruker alle prosjekter til å melke dem for knowhow, teknologi og kontakter de kan bruke som springbrett til videre «samarbeid». Denne strategien er såpass kjent at andre land har lært seg å være forsiktige når de har med Kina å gjøre.

Men Theresa May undertegnet samarbeidsavtalen med Kina da hun tiltrådte i september 20156.

Det kommer ikke frem i mediene i særlig grad, men Kina er verdens største utslippsland av karbon: 28 ganger mer enn Storbritannia.

China is the world’s largest emitter of CO2, producing more than 28 times the U.K.’s current emissions.

Likevel skal Kina hjelpe Storbritannia å bygge et ruinerende dyrt lavutslippskraftvxrk?! Det gir ikke mening.

Det var også Theresa May som inngikk avtale om å slippe Huawei inn på 5G-markedet og Boris Johnson gikk med på det. Det fikk USA til å reagere. USA har advart britene i ett år mot å slippe Huawei til i 5G-nettet.

Britene virker motstandsløse. Imperial College London som ga de katastrofale spådommene om covid, har også mottatt gaver fra Kina: 7 millioner dollar som skal gå til å bygge en «hub».

This was further compounded when Imperial College London, which advised both the U.K. and U.S. governments to go into lockdown, announced it was receiving around $7 million from Huawei to build a “tech hub” in West London, including building a superfast 5G network for the university.

Har ikke britene forstått at Kina melker slike prosjekt til sin fordel?

Alle trodde etter Brexit at USA og Storbritannia skulle rykke nærmere hverandre. Men slik virker det ikke for øyeblikket.

 

Tensions over China threaten U.S.-U.K. trade deal
The latest source of friction between the transatlantic allies is the recent approval for Chinese tech giant Huawei to construct a $500 million research and development center near the university city of Cambridge.

 

 

 Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.