Verdens største frihandelsområde er et faktum etter at RCEP ble undertegnet søndag 16. november. Virtuelt.

15 land fra Sørøst-Asia og Stillehavs-regionen, blant dem Kina, Australia og Japan, skrev søndag under RCEP, som omtales som verdens største frihandelsavtale. Kina var ivrig etter å sluttføre avtalen da forholdet til USA ble kjøligere.

Men India valgte å stå utenfor for å beskytte sin egen industri. Nå forsvinner over 90 prosent av tollsatsene på japansk eksport til Kina. Det vil bety press på Kinas hjemmeindustri, men Beijing var villig til å svelge dette for å få adgang til et så stort felles marked.

Det er snublestener. Kina har ikke villet respektere intellektuell eiendom og copyright. Et annet punkt er datasikkerhet. Disse kan bli skjær i sjøen.

Some observers argue that RCEP nations have been so intent on reaching an agreement that they fell short on creating rules in areas such as data trading. The RCEP «is at a level that China is able to join,» said a person involved in the negotiations.

Beijing has long been reluctant to sign massive free trade agreements or participate in rule-making in such fields as intellectual property and data transfers. It kept its distance from free trade because it shunned constraints to its policies. But as tensions with the U.S. rise, it conceded to Japan on tariffs so that it could quickly join a trade framework that excludes Washington.

Under the RCEP, participants are to ensure the free flow of digital information, such as contents and data, across borders. Nations will be barred from requiring foreign companies to place servers or other equipment on their soil as a condition for conducting business. But the treaty will not ban countries from demanding the disclosure of source codes, a clause that was included in the TPP.

Signaturlandene er de ti medlemmene av Organisasjonen for sørøstasiatiske nasjoner (ASEAN) – Vietnam, Thailand, Filippinene, Laos, Kambodsja, Myanmar, Singapore, Indonesia og Brunei – samt Australia, Kina, Japan, New Zealand og Sør-Korea.

Forhandlingene for å få landet avtalen har pågått i årevis.

– Jeg er veldig glad for at vi, etter åtte år med tidvis vanskelige forhandlinger, i dag gjør slutt på forhandlingene om RCEP og offisielt underskriver den under det 37. ASEAN-møtet, sier Vietnams statsminister Nguyen Xuan Phuc søndag.

2,2 milliarder mennesker

Avtalen vil gjelde for 2,2 milliarder mennesker og 29 prosent av den økonomiske aktiviteten i verden.

Fra den trer i kraft, vil RCEP bety reduserte tollsatser, innføring av felles handelsregler og nye leveransekjeder. Avtalen omhandler alt fra handel, tjenester, investeringer, netthandel og teleteknikk til opphavsrettigheter.

Analytikere sier den er verdens største handelsavtale, sett i lys av landenes bruttonasjonalprodukt (BNP).

Avtalen, som omfatter nesten en tredel av all økonomisk aktivitet på kloden, anses som en stor seier for Kina.

Kinas statsminister Li Keqiang hyller avtalen som en seier for samarbeidet i regionen.

– Det er ikke bare en milepæl for det regionale samarbeidet i Øst-Asia, det er også en seier for multilateralisme og frihandel, sier Li, som i likhet med øvrige ledere deltok på toppmøtet via video.

Det er regnet med at Kina vil tjene svært godt på avtalen. Ifølge Peterson Institute for International Economics vil Kinas bruttonasjonalprodukt kunne øke med 85 milliarder dollar.

Direkte konkurrent til USA

USA deltar ikke i frihandelsavtalen, og den blir sett på som en direkte konkurrent til stillehavsavtalen TPP, som Barack Obama arbeidet for da han var president, men som Donald Trump har tatt USA ut av.

TPP ble av Obama ansett som et viktig virkemiddel for å redusere Kinas dominans i regionen, mens kineserne på sin side har jobbet for RCEP siden 2012.

India meldte seg ut av arbeidet i fjor, men flere land i regionen sier døren står på vidt gap dersom India ønsker å slutte seg til avtalen.

Indonesias handelsminister Agus Suparmanto sier avtalen vil tre i kraft innen to år, når den er ratifisert av medlemslandene.

Lær alt om klimasaken. Kjøp boken her!

</a

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.