Kinas forsvarsmnister Li Shangfu har ikke vært sett siden august. Fredag ble det kjent at han er under etterforskning i en større korrupsjonssak i det militære. Dette er den andre store degradering av Xi Jinpings nærmeste på noen få måneder og det utløser bekymring i utlandet om hvor stabilt regimet er.

Defence Minister Li Shangfu, who has missed meetings including with at least one foreign counterpart since he was last seen in late August, is under investigation in a corruption probe into military procurement, Reuters reported on Friday.

Den første toppen som ble brått ble skiftet ut var utenriksminister Quin Gang. Han var ikke før innsatt og hadde gjort sin debut på den internasjonale scene, før han forsvant. det skjedde samtidig som en omrokering i rakettstyrken som styrer atomarsenalet.

Newly installed Foreign Minister Qin Gang vanished with scant explanation in July, the same month as an abrupt shake-up of the military’s elite Rocket Force, which oversees China’s nuclear arsenal.

Internasjonale observatører klør seg i hodet. De legger merke til en ting: Nærhet til Xi Jinping er ingen garanti. Det er heller ikke lett å bli klok på hierarkiet.

Li Shangfu ble utnevnt i mars. Han rakk å besøke Moskva og Belarus. Under toppmøtet på Shangri-La-konferansen i Singapore i juni var det eneste forsvarsminister Lloyd C. Austin fikk ut av ham et håndtrykk. Li Shangfu skulle vært vert for to større konferanser i høst.

He had been expected to host an international security meeting in Beijing in October and represent the People’s Liberation Army (PLA) at a meeting in November of regional defence chiefs in Jakarta.

Disse rokeringene setter også Xis uteblivelse fra G20-møtet i India i et annet lys. Det var første gang Xi uteble fra et G20-toppmøte siden han ble Nummer 1.

Det har lenge vært kjent at Xi bruker kampen mot korrupsjon til politisk utrensing. Men at hans fremste menn fjernes skaper usikkerhet om hva som foregår i Beijing. Er regimet svakt, eller forbereder Xi seg på invasjon av Taiwan?

Biden-regimet er utenrikspolitisk svakt. Det har gjort blunder på blunder. Det begynte med den katastrofale tilbaketrekningen fra Kabul og fortsatte med en vankelmodig politikk overfor Russland som trolig fristet Putin til å invadere.

Xi vet han har et vindu frem til presidentvalget neste år til å invadere Taiwan. USA er opptatt med Ukraina og flåten er ikke forberedt på å utkjempe en krig i Sørøst-Asia.

Selv om han var forsvarsminister var ikke Li Shangfu øverst på den militære rangstigen.

Although not in a direct command position, Li serves on Xi’s seven-person Central Military Commission and is one of China’s five state councillors, a cabinet position that outranks regular ministers. Some scholars believe he is close to General Zhang Youxia, who sits above him on the commission and is Xi’s closest ally in the PLA.

https://www.reuters.com/world/china/upheavals-xis-world-spread-concern-about-chinas-diplomacy-2023-09-16/

NTB har ikke omtalt forsvinningen til forsvarsminister Li Shangfu eller hans innblanding i en korrupsjonsetterforskning, som Reuters rapporterte fredag.

Søndag var det toppsak hos Reuters.

 

 

Kjøp boken av Alf. R. Jacobsen her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.