Avril Haines. Foto: Amanda Andrade-Rhoades / AP / NTB.

Kina kommer til å forsterke samarbeidet med Russland for å utfordre USA til tross for den internasjonale fordømmelsen av Ukraina-krigen, og dette forholdet kommer ikke til å gå raskt over, sa USAs nasjonale etter­retnings­direktør Avril Haines onsdag under en høring i Senatets etter­retnings­komité i Washington D.C.

I henhold til det amerikanske etter­retnings­miljøet vil Kina samarbeide med Russland både om forsvar, økonomi og teknologi for å utfordre USA, samtidig som Beijing fortsatt vil holde Taiwan under høyt press, melder Reuters.

«Perhaps needless to say, the People’s Republic of China, which is increasingly challenging the United States, economically, technologically, politically and militarily, around the world remains our unparalleled priority,» said Director of National Intelligence Avril Haines, the main intelligence adviser to President Joe Biden.

Ifølge Haines mener Kinas president Xi Jinping at Kinas fremvekst kun kan skje på USAs bekostning. Samtidig driver Beijing et dobbeltspill, da man likevel ønsker et «stabilt» forhold til USA:

However, she said U.S. intelligence assesses that Beijing believes it benefits from a stable relationship, despite Xi’s recent sharp criticism of the United States.

Xi blamed the west for China’s economic difficulties in a speech on Monday in which he accused the United States of leading an international effort to contain China.

Selv om Russland ikke søker konflikt med USA og NATO, innebærer Ukraina-krigen er «stor risiko» for nettopp dét, heter det i en etterretnings­rapport.

The report said Russia probably does not seek conflict with the United States and NATO, but the war in Ukraine carries «great risk» of that, and that there is real potential for Russia’s military failures in Ukraine to hurt Russian President Vladimir Putin’s domestic standing, raising the potential for escalation.

Ukraina-krigen er en utmattelseskrig, men Haines forventer ikke at Russland vil vinne særlig mye nytt territorium i år, skriver Reuters.

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.