Arkivfoto fra 15. juli 2020 fra en pressekonferanse etter at pro-demokrati-aktivister ble valgt i et uoffisielt valg i Hongkong. 50 aktivister ble arrestert 6. januar 2021 under den nye sikkerhetsloven som Kina har implementert i Hongkong under store protester. (AP Photo/Kin Cheung, NTB)

Utenriksdepartementene i USA, Canada, Storbritannia og Australia fordømte arrestasjonen av 50 opposisjonsaktivister i Hongkong i en felles erklæring sist søndag under ledelse av Australias utenriksminister Marise Payne:

“It is clear that the National Security Law is being used to eliminate dissent and opposing political views. We call on the Hong Kong and Chinese central authorities to respect the legally guaranteed rights and freedoms of the people of Hong Kong without fear of arrest and detention.”

Det kinesiske kommunistpartiet reagerte med sinne og kalte det for «innblanding i landets interne saker».

Australia har gjentatte ganger satt seg opp mot Kina. Det blir like dårlig mottatt hver gang.

«Mange kinesere føler det som å svelge en flue når de hører om Australia», skrev den statskontrollerte avisen Global Times i forrige måned. Australia behandler Kinas velvilje med ondskap, skrev de og og la til at det ikke var noe tap for Kina hvis Australia ikke ville gjøre forretninger med Kina. La oss anta at disse to landene ikke er på samme planet, skrev de.

“Australia treats China’s goodwill with evil. It is not worthy to argue with it. If it does not want to do business with China, so be it. Its politics, military and culture should stay far away from China – let’s assume the two countries are not on the same planet.”

Kinas utenrikspolitiske talsmann Zhao Lijian har fremdeles det forfalskede bildet av en australsk soldat som truer et afghansk barn med kniv mot strupen på sin Twitter-konto. Twitter har ikke stengt kontoen hans som følge av dette.

Det bor 1,2 millioner mennesker med kinesisk opphav i Australia, og Kina er Australias største handelspartner. Australia var et av de første vestlige land som forbød Huawei å bygge 5G. Australia har hatt mange større cyberangrep. Både parlamentet, politiske partier, universiteter og forskningsselskaper er blitt angrepet. Kina har ofte vært mistenkt for å stå bak.

Daily Mail   News.com.au

Kjøp Asle Tojes bok her!

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.