Carrie Lam taler til pressen i Hongkong den 15. juni 2019. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / Scanpix.

Hongkongs leder Carrie Lam har under en pressekonferanse lørdag kunngjort at et lovforslag som baner veien for en utleveringsavtale med Kina, legges på is på ubestemt tid.

Forslaget hadde avstedkommet store protestdemonstrasjoner i Hongkong – en tidligere britisk koloni som ble levert tilbake til Kina i 1997 under prinsippet kalt «ett land, to systemer», der Hongkong skulle få beholde mye av det britiske systemet fra kolonitiden.

Lovforslaget ble av demonstrantene ansett som en trussel mot rettssikkerheten i Hongkong fra styresmaktene i Kina, og flere finansfolk hadde begynt å iverksette flytteplaner, skriver Reuters.

Around a million people marched through Hong Kong last Sunday to oppose the bill, according to protest organizers. Protests continued through the week and were met with tear gas, bean bag rounds and rubber bullets from police, plunging the city into turmoil and piling heavy pressure on Lam.

Spørsmålet er likevel om det kun handler om en utsettelse av noe som er uunngåelig:

Michael Tien, a member of Hong Kong’s legislature and a deputy to China’s national parliament, said a total withdrawal of the bill would not be possible.

“The amendment is supported by the central government, so I think a withdrawal would send a political message that the central government is wrong. This would not happen under ‘one country, two systems’,” he told Reuters, referring to the model under which Hong Kong enjoys semi-autonomy.

Lam has said the extradition law is necessary to prevent criminals using Hong Kong as a place to hide and that human rights will be protected by the city’s court which will decide on the extraditions on a case-by-case basis.

Men hvor mye av Hongkongs rettssystem kan i lengden bestå når båndene til Kina blir tettere?

 
 

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.