Carrie Lam speaks under en pressekonferanse i Hong Kong tirsdag 8. oktober 2019. Foto: Vincent Yu/AP/Scanpix

Hongkongs leder Carrie Lam utelukker ikke at hun vil be sentralregjeringen i Beijing gripe inn hvis demonstrasjonene mot byregjeringen forverres.

Både sentralregjeringen og hun selv mener fortsatt bestemt at Hongkong bør håndtere de pågående protestene på egen hånd, uttalte Lam på sin ukentlige pressekonferanse tirsdag. Men hun la til at byens lovverk tillater Beijing i å gripe inn. Det er en mulighet hun ikke utelukker å benytte seg av, fortalte hun.

Demonstrantene i Hongkong trappet opp protestene i helgen da Lam og hennes byregjering innførte forbud mot ansiktstildekking i demonstrasjoner. Lørdag og søndag var det omfattende protester som skapte store konsekvenser for kollektivtrafikk og næringsliv.

Chris Patten, som var Hongkongs siste guvernør fram til overføringen av den tidligere britiske kolonien til Kina, kritiserte i forrige uke håndteringen av demonstrantene. Han tok til orde for mer demokrati og garantier for Hongkong-beboernes borgerrettigheter.

Lam svarte på Pattens kritikk med å oppfordre utenlandske regjeringer til å spørre seg selv hva de ville ha gjort under tilsvarende omstendigheter.

– Deres tiltak ville ikke vært like milde som våre, og kanskje de ville vært langt strengere, sa hun.

De stadig mer voldsomme protestene startet for fire måneder siden mot en lov som åpnet for å utlevere folk til Fastlands-Kina. Lovforslaget er siden trukket tilbake, men protestene er utvidet til å gjelde krav om demokratiske reformer og motstand mot kinesisk innflytelse.

Regjeringen i Hongkong åpner for sensur av internett

Et medlem av byregjeringen i Hongkong åpner for sensur av internett for å få slutt på protestene og opptøyene i byen.

– På dette stadiet vil regjeringen vurdere alle lovlige midler for å stanse opptøyene, sa Ip Kwok-him til en lokal radiostasjon mandag.

Nettbaserte kommunikasjonsformer og andre verktøy er avgjørende for organiseringen av protestene i Hongkong. Blant annet spiller den krypterte meldingsappen Telegram en viktig rolle.

Ip Kwok-him mener begrensninger på informasjonsflyten på nett kan bli aktuelt hvis det nye forbudet mot ansiktstildekking ikke får bukt med demonstrasjonene.

Mandag ble to personer for første gang tiltalt for å ha overtrådt forbudet. En mannlig student og en 38 år gammel kvinne møtte i retten før de ble løslatt mot kausjon.

Støttespillere til de tiltalte fylte rettssalen, og mange av dem hadde på seg ansiktsmasker i protest mot det nye forbudet.

I helgen demonstrerte flere tusen mennesker mot forbudet, og også mange av disse var maskert. Demonstrasjonene begynte fredelig, men etter hvert oppsto nok en gang sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Grupper av demonstranter sto i tillegg bak omfattende hærverk.