De prodemokratiske politikerne Dennis Kwok, Alvin Yeung, Kwok Ka-ki og Kenneth Leung er kastet ut av nasjonalforsamlingen i Hongkong, etter at Kina innførte nye krav om lojalitet. Foto: Vincent Yu / AP / NTB

Oppdatert.

Hongkongs lovgivende forsamling tømmes for demokrativennlige politikere etter at de 15 gjenværende trakk seg i protest mot at fire andre ble kastet ut.

Dermed er det kun Beijing-lojalister igjen i den delvis selvstyrte byens folkeforsamling.

Utkastelsen av de fire var en oppfølging av en kinesisk beslutning tirsdag, der det het at enhver politiker som anses som en trussel mot nasjonal sikkerhet, skal kastes ut av forsamlingen.

– Hongkongkinesere, forbered dere på en lang, lang tid der det kun er én stemme i samfunnet, sa opposisjonspolitiker Lam Cheuk-ting utenfor folkeforsamlingens bygning idet han klistret opp en plakat med kritikk rettet mot byens Beijing-vennlige leder Carrie Lam.

– Hvis du er dissident, forbered deg på enda mer press, la han til.

Internasjonale protester

Kinas innføring av en sikkerhetslov i Hongkong i sommer ble møtt av protester og sanksjoner fra flere land. Mange mener den er et brudd på Kinas løfte om frihet for Hongkong etter at Storbritannias kolonistyre ble avsluttet i 1997.

USA varslet onsdag at landet kan komme til å styrke sanksjonene mot Kina ytterligere som følge av de nye reglene denne uka.

– Beijings utestengning av parlamentarikere fra Hongkongs lovgivende forsamling etterlater ingen tvil om at det kinesiske kommunistpartiet har begått åpenbart brudd på internasjonale forpliktelser, sier Robert O’Brien, USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Også EU og Storbritannia har reagert kraftig på de nye reglene.

– Dette er den siste i en serie avgjørelser av kinesiske myndigheter som undergraver Hongkongs autonomi, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Storbritannia mener innføringen er et brudd på Kinas internasjonale forpliktelser og den britisk-kinesiske avtalen om Hongkong.

– Kina har nok en gang brutt sine løfter og undergravd Hongkongs autonomi, understreker Storbritannias utenriksminister Dominic Raab i en uttalelse.

Utestengt

De 15 demokrativennlige politikere som trakk seg, hadde på forhånd advart om at de kom til å gå til dette steget hvis deres fire kolleger skulle bli kastet ut.

– Den prodemokratiske fløyen har besluttet at hvis Folkekongressens faste komité bestemmer seg for å underkjenne parlamentarikere, så vil alle de prodemokratiske parlamentarikerne gå av på én gang, sa Wu Chi-wai, leder for Det demokratiske partiet, på en pressekonferanse mandag.

Etter at de til sammen 19 opposisjonelle demokratiforkjemperne nå er ute, er det kun to folkevalgte igjen som ikke tilhører den Beijing-vennlige leiren i Hongkongs folkeforsamling.

Beijing-vennlige komiteer utpeker lederen for byregjeringen. Men halvparten av de 70 setene i folkeforsamlingen i byen er direkte valgt, noe som gir de 7,5 millioner innbyggerne en sjelden sjanse til å la sine stemmer bli hørt via stemmesedlene.

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.