Brannmannskaper måtte mandag rykke ut til Polytechnic University i Hongkong, som ble påtent av demonstranter. Foto: AP / NTB scanpix

En mann ble påtent av maskerte demonstranter, og én demonstrant ble skutt av politiet i Hongkong der det rådet kaotiske tilstander mandag.

En video som er delt i sosiale medier, viser at mannen som ble påtent, først kranglet med en gruppe demonstranter. Plutselig heller en maskert og svartkledd demonstrant en væske over ham og tenner på med en lighter.

Ifølge ubekreftede meldinger skal en krangel om nasjonalitet ha ligget bak hendelsen. Tilstanden til mannen omtales som kritisk.

Situasjonen i Hongkong var alt i morgentimene mandag kaotisk. Demonstranter satte fyr på barrikader, raserte butikker og togstasjoner, sperret innfartsveier og tunneler og skapte store problemer for kollektivtrafikken.

Ifølge politiet ble det også kastet brannbomber på lokaltog, men uten at noen ble skadd. Åtte av byens elleve toglinjer ble innstilt, og det samme ble et stort antall bussavganger.

Skutt av politiet
I morgentimene ble en maskert demonstrant skutt i brystet av en politimann i Sai Wan Ho-distriktet, noe som også ble filmet og delt i sosiale medier. Tilstanden er kritisk for den 21 år gamle mannen, ifølge sykehuskilder.

Filmen fra stedet viser en politimann som trekker pistolen i et forsøk på å pågripe en maskert mann i et veikryss blokkert av demonstranter. En annen maskert demonstrant går mot de to og blir skutt.

I alt 266 personer ble pågrepet under mandagens demonstrasjoner, opplyser politiet. Siden masseprotestene begynte i juni er over 3.300 pågrepet, rundt en tredel av dem studenter, og noen av dem er siktet for ordensforstyrrelse og andre forhold.

Overdreven maktbruk
Det er tredje gang en demonstrant blir skutt av politiet i Hongkong de siste fem månedene, og demonstranter anklager politiet for overdreven maktbruk.

– Jeg forstår ikke hvorfor politiet må bruke slik brutalitet og skade uskyldige mennesker. Det er galskap og helt ute av kontroll, sier den 22 år gamle IT-arbeideren Chan.

Lederen for Amnesty Internationals avdeling i Hongkong er også sterkt kritisk til politiets maktbruk.

– I dag opplevde vi et nytt lavmål fra Hongkong-politiets side. De skarpe skuddene som ble avfyrt fra politiet, er et tydelig bevs på hensynsløs maktbruk, sier Man-Kei Tam i en uttalelse.

Lam avviser
Masseprotestene i Hongkong, som har hatt delvis selvstyre siden Storbritannia tilbakeførte territoriet til Kina i 1997, ble utløst av et omstridt lovforslag som åpnet for å utlevere personer til strafforfølgelse i Kina.

Lovforslaget ble siden trukket tilbake, men kravet om demokratiske reformer og protestene mot Hongkongs Beijing-støttede ledelse har siden økt i styrke.

Hongkongs leder Carrie Lam avviser demonstrantenes krav om å gå av og lovet mandag å gjøre alt for å få slutt på protestene. Hva dette innebærer, sa hun ingenting om.

– Det er ønsketenkning å tro at man ved å trappe opp volden vil få regjeringen i Hongkong til å gi etter for press og innfri de såkalt politiske kravene. Jeg sier det høyt og tydelig: Det kommer ikke til å skje, sa hun til journalister mandag.

 

Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!