Protesters attend a demonstration demanding Hong Kong’s leaders to step down and withdraw the extradition bill, in Hong Kong, China, June 16, 2019. REUTERS/Tyrone Siu 

Et omstridt lovforslag om utlevering til Kina er lagt på is, men folkets vrede og bitterhet mot ledelsen i Hongkong er ikke kjølnet. Ny demonstrasjon er i gang.

Jimmy Sham fra protestgruppen Civil Human Rights Front sammenligner forslaget om ny lov med å stikke sitt eget folk med kniv. Allerede lørdag gjorde han det klart at de planlagte protestene søndag vil bli avholdt, selv om ledelsen har lagt planene på hold.

– Hongkongs befolkning kommer til å fortsette protestene mot myndighetene, med mindre lovforslaget trekkes for godt, har han uttalt.

Tidlig søndag ettermiddag hadde demonstranter begynt å samle seg på nytt, iført svarte T-skjorter. Demonstrasjonen startet klokken 14.

Flere krav

Et par timer senere ble det meldt om flere titusener av deltakere, flesteparten av dem kledd i svart. De gikk sakte gjennom gatene fra Victoria Park og satte kursen mot området der byens regjeringskontorer er plassert.

Demonstranter hadde med seg bannere med krav om at lovforslaget må skrinlegges fullstendig, og krav om at Hongkongs leder Carrie Lam må gå av.

– Våre krav er enkle. Carrie Lam må gå av. Utleveringslovforslaget må trekkes tilbake, og politiet må beklage for voldsbruk mot sin egen befolkning, sa bankarbeideren John Chow, som deltok i demonstrasjonen sammen med flere venner.

Død mann

Tidligere søndag la sørgende ned blomster på fortauet der en 35 år gammel mann omkom lørdag. Han falt ned fra et stillas mens han hengte opp et protestbanner ved et kjøpesenter.

Politiet omtaler dødsfallet som selvmord, men mannen, omtalt ved etternavnet Leung, har allerede oppnådd heltestatus etter dødsulykken lørdag kveld.

Lagt på is

Under massedemonstrasjonene forrige søndag skal det ha vært rundt én million som deltok for å uttrykke misnøye med lovforslaget.

Da den lovgivende forsamlingen etter planen skulle behandle lovendringen onsdag, blokkerte flere tusen mennesker gatene rundt lokalene, og det endte med at behandlingen ble utsatt. Lørdag kom avgjørelsen om å legge hele planen på is.

Kina støtter Hongkongs leder Carrie Lams beslutning. For aktivistene i Hongkong er det ikke nok. De krever en full skrinlegging av planene om å utlevere ettersøkte i straffesaker fra Hongkong til Kina.

NTB

 

Her er en droneoversikt fra forrige protest for tre dager siden:

Kjøp Oriana Fallacis bok her

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂