Enorme menneskemengder var samlet i protest mot forslag om å inngå utleveringsavtale med fastlands-Kina. Foto: Tyrone Slu/Reuters/Scanpix

Flere hundre tusen mennesker i Hongkong har demonstrert mot et lovforslag som åpner for utlevering av etterlyste personer til Kina.

Foran en folkemengde ved byens folkevalgte forsamling sa en av arrangørene søndag at over en million mennesker hadde deltatt.

Menneskemengden svarte med jubel og applaus.

Andre kilder opererer med lavere anslag. Men også politiet i byen bekrefter at flere hundre tusen mennesker demonstrerte.

Ulike rettssystemer

Hongkongs politiske lederskap mener den nye loven er nødvendig for å tette smutthull og å hindre at byen blir brukt som gjemmested for kjeltringer på flukt fra det kinesiske fastlandet.

Men mange innbyggere i byen frykter at en utleveringsavtale kan bli brukt til å straffe politiske forbrytelser siden Hongkong og Kina har vidt ulike rettssystemer. Byen var en britisk koloni fram til 1997, da den ble tilbakeført til Kina som en særskilt administrativ region med utstrakt selvstyre.

Flere protester

Hongkongs Beijing-vennlige myndigheter har forsøkt å roe befolkningen ved å redusere antall forbrytelser innlemmet i utleveringsavtalen, samt begrense maksstraffen til sju års fengsel. Utleveringssaker skal også behandles individuelt, ifølge forslaget.

En lignende demonstrasjon samlet rundt 130.000 mennesker i Hongkong i april, ifølge arrangøren Civil Human Rights Front. Motstanden mot lovforslaget har siden bare tiltatt. 3.000 medlemmer av advokatforeningen Law Society gjennomførte torsdag en stille protest mot lovforslaget.

– Folkets stemme blir ikke hørt. Denne loven vil ikke bare berøre Hongkongs omdømme som et internasjonalt forretningssenter, men også vårt rettsvesen. Dette påvirker min framtid, sier den 18 år gamle studenten Ivan Wong, som deltok i søndagens gigant-protest.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.