Jimmy Lai føres til fengslet i Hongkong 3. desember 2020. Foto: Kin Cheung / AP / NTB

Mediegründeren og demokratiforkjemperen Jimmy Lai er blitt fengslet i Hongkong, siktet for svindel i forbindelse med utleie av kontorene til den Beijing-kritiske avisen Apple Daily, som han selv grunnla.

Med fengslingen av Lai forsterker kinesiske myndigheter undertrykkelsen av viktige opposisjonelle skikkelser i Hongkong etter innføringen av den nye sikkerhetsloven den 30. juni, melder Reuters.

Det er ikke sikkerhetsloven som er brukt mot Lai, men det handler likevel om bekjempelse av demokratiaktivister, der svindelsiktelsen fremstår som rent instrumentell.

While Lai’s fraud charge did not fall under the national security law, it marks the latest crackdown on pro-democracy figures in the former British colony, which was handed back to Beijing in 1997 with a promise to maintain the free-wheeling city’s way of life for 50 years.

Fengslingen av Lai kommer kort tid etter at demokratiforkjemperne Joshua Wong, Ivan Lam og Agnes Chow ble dømt til fengselsstraffer for organisering av en ulovlig demonstrasjon i den tidligere britiske kolonien.

Beijing sender med dette et signal om at opposisjon mot kinesiske myndigheter ikke lenger vil bli tålt i Hongkong.

“This is about dirtying Jimmy up. It’s Beijing’s policing brought to Hong Kong,” Mark Simon, an associate of Lai, told Reuters.

Fengslingen av Lai betyr at den pressefriheten som fremdeles fantes i Hongkong, med ett er sterkt svekket.

Kinesiske myndigheter har tidligere rettet anklager mot Lai som faller inn under den nye sikkerhetsloven:

In August, Lai was arrested after about 200 police officers swooped on his offices. Hong Kong police later said they had arrested nine men and one woman for suspected offences including “collusion with a foreign country/external elements to endanger national security, conspiracy to defraud” and others.

Slike anklager kan heretter resultere i livsvarig fengsel i Hongkong, men kinesiske myndigheter ser inntil videre ut til å finne det mest hensiktsmessig ikke å bruke det aller tyngste juridiske skytset mot Lai, som tidligere har møtt USAs utenriksminister Mike Pompeo.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.