Politiker Martin Lee og avismagnat  Jimmy Lai i Hongkong i fjor. Foto: Tyrone Siu/Reuters

Avismagnat og demokratiforkjemper Jimmy Lai (71) er pågrepet i Hongkong, siktet etter sikkerhetsloven. Pågripelsen ses som en trussel mot byens pressefrihet.

– Jimmy Lai er pågrepet mistenkt for ulovlig samarbeid med utenlandske makter, skriver aviseierens kollega Mark Simon på Twitter.

En politikilde sier til nyhetsbyrået AFP at Lai ble pågrepet og siktet for å ha konspirert med utenlandske makter, en av de nye forseelsene i sikkerhetsloven Kina har innført i Hongkong, og for bedrageri.

Seks andre i alderen 39 til 72 er også pågrepet, anklaget for brudd på sikkerhetsloven, bekrefter politiet på Twitter, uten å navngi dem.

Pågripelsen er også omtalt av kringkastingsselskapet RTHK og storavisen South China Morning Post i Hongkong. Ifølge RTHK er flere av lederne i avisen Apple Daily, som Lai eier, blant dem som er pågrepet.

Rassia i redaksjonslokale

Lai regnes som en av Hongkongs mest fremtredende demokratiforkjempere, og Apple Daily kritiserer jevnlig Kinas autoritære styre.

Noen timer etter pågripelsen tok politiet seg inn i hovedkontoret til Lais mediekonsern.

Bilder publisert på Facebook av Apple Dailys egne journalister viser politibetjenter som gjennomsøker redaksjonslokalene, som ligger i en næringspark utenfor sentrum av Hongkong.

Steve Li, den øverste ansvarlige for at den kinesiske sikkerhetsloven håndheves i Hongkong, deltok også under rassiaen i avisen.

Omstridt sikkerhetslov

Den nye sikkerhetsloven for Hongkong trådte i kraft 30. juni, på årsdagens 23 år etter at Storbritannia leverte sin tidligere koloni tilbake til Kina.

Loven forbyr handlinger som kan splitte Kina og undergrave statsmakten, terrorhandlinger og forbund med fremmed makt som truer nasjonal sikkerhet.

Loven er møtt med store demonstrasjoner i Hongkong og massiv internasjonal kritikk.

USA innførte nylig sanksjoner mot Carrie Lam, lederen for Hongkongs byregjering, samt ti andre representanter for myndighetene.

Lam utsatte nylig det varslede valget til Hongkongs folkevalgte forsamlingen i ett år, med henvisning til fare for spredning av koronaviruset.

Fakta om Hongkong

* Den tidligere britiske kolonien Hongkong består av en større halvøy og en rekke øyer sør i Kina og har omtrent 7,4 millioner innbyggere.

* Hongkong har hatt delvis selvstyre siden territoriet ble tilbakeført til Kina i 1997, etter prinsippet «ett land – to systemer».

* Det innebærer at Hongkong har sitt eget rettsvesen og en egen folkevalgt forsamling, større presse- og ytringsfrihet og en mer liberal markedsøkonomi. Hongkong har også egen valuta.

* Beijing har ansvar for forsvars- og utenrikspolitikk og har vetorett når det kommer til endringer i det politiske systemet.

* 28. mai i år vedtok Folkekongressen en ny sikkerhetslov for Hongkong som trådte i kraft 1. juli. Loven har forrang foran alle lokale lover og dekker fire kategorier av lovbrudd: separatisme, undergravende virksomhet, terrorisme, og forbund med fremmed makt for å undergrave nasjonal sikkerhet.

* Et nytt sikkerhetsbyrå basert i Fastlands-Kina får vide fullmakter og overtar saker av nasjonal betydning fra lokale domstoler.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.