Demokratiforkjemperen Agnes Chow vurderer å søke asyl i Canada


«Jeg kommer kanskje aldri i livet til å returnere til Hongkong», skriver demokratiforkjemperen Agnes Chow på en Instagram-oppgradering etter nesten to år, i forbindelse med sin 27-årsdag 3. desember. Hun frykter for sin sikkerhet og psykiske og mentale helse ved å vende tilbake til Hongkong.


I et intervju med japansk tv sier hun at hun vurderer å søke asyl i Canada, hvor hun nå studerer.


Agnes Chow sto i fremste rekke blant demokratiforkjemperne i Hongkong i årene 2019 og 2020, ja, før det også. Demonstrasjonene, og tidvis opptøyene, startet med et krav fra Beijing om at arresterte i Hongkong kunne bli overført til fastlands-Kina og stilt for retten der. Dette ble sett på som undergraving av «ett land, to systemer»-politikken som ble avtalt da England tilbakeførte sin kronkoloni Hongkong til Kina i 1997. Avtalen var at «ett land, to systemer»-statusen skulle vare til 2047. Den innebar at Hongkong fikk en fri stilling økonomisk og sosialt i forhold til Beijing.


Men demokratibevegelsen i Hongkong ble ikke tålt i Beijing. 1. juli 2020 ble de drakoniske sikkerhetslovene (NSL, National Security Law) tredd ned over hodene på folk i Hongkong. Alt som Beijing definerte som oppvigleri, forsøk på løsrivelse og samarbeid med fremmede makter, ble slått ned på. Mange demokratiforkjempere ble arrestert eller flyktet til utlandet.


Agnes Chow var en av de arresterte. I juni 2021 ble hun løslatt mot kausjon etter nesten sju måneder i fengsel. Etter løslatelsen måtte hun jevnlig vise seg for myndighetene, hun deltok ikke i politiske aktiviteter og hadde ikke kontakt med politiske venner. Dette var en del av kausjonsbetingelsene. For å få igjen passet sitt ble hun tvunget til – det vil si hun hadde ingen mulighet til å si nei – å dra på en tur til fastlands-Kina med politieskorte. Turen gikk til det kinesiske utstillingsvinduet, byen Shenzhen, ikke langt fra Hongkong, og hun måtte skrive en hyllest til alt denne byen kunne framvise av blant annet topp moderne bygninger, utstillinger og annet.


Da hun senere søkte om å få reise til Canada for å studere, krevde myndighetene, i tillegg til det ovennevnte, at hun også måtte skrive et brev til kinesiske myndigheter for å få igjen passet sitt. I brevet måtte hun uttrykke anger over det hun hadde vært med på. – Passet fikk hun igjen dagen før hun skulle dra.


Alt dette slet psykisk på henne.


Hun dro til Toronto i september i år med løfte om å vende tilbake nå i desember. Nå sier hun altså nei til det.


Myndighetene prøver både med ros og ris å få henne til å gå bort fra denne beslutningen. De roser henne for at hun har vært samarbeidsvillig før (hun hadde jo ikke annet valg) og skremmer henne med at hun for alltid vil få et stigma ved å være flykning.


Mandag 18. desember begynte rettssaken mot Jimmy Lai, en annen av demokratibevegelsens forgrunnsfigurer. Han er grunnlegger av den nå forbudte, kinesiskspråklige tabloidavisa Apple Daily. Agnes Chow er under etterforskning i forbindelse med denne rettssaken, noe som kan gjøre oppholdet hennes i Canada vanskeligere.


Agnes Chow, Jimmy Lai og andre viser for all verden undertrykkelsen i Hongkong, og det liker selvfølgelig ikke kinesiske myndigheter. Det som skulle være «ett land, to systemer» til i alle fall 2047, er ikke det lenger.


Dette kjøler ned interessen for Hongkong hos globale investorer. De ser at lovene i Hongkong utvikler seg til å bli like udemokratiske som på fastlandet. Skal det bli slik at man må prise regimet og kutte forbindelsen med såkalte «fiender av staten» for å være sikret sine investeringer? The Diplomat skriver:


– Når det er sagt, sender Chows uttalelse uunngåelig en melding til globale investorer om at Hongkongs håndhevelse av lover og politisk makt er mer vilkårlig enn før, fordi myndighetene nå anser handlinger av patriotisme som viktig for å oppnå bevegelsesfrihet og beskyttelse av eiendom.

Dagens Næringsliv, DN, understreker dette poenget:

  • Det er første gang Hongkong ikke er rangert som nummer én på indeksen siden oppstarten. Forventningen er at byen vil falle ytterligere ettersom Kinas kommunistparti fortsetter å innskrenke friheter av alle slag, sier Fred McMahon fra Fraser Institute.
https://www.japantimes.co.jp/news/2023/12/04/asia-pacific/politics/agnes-chow-flees-hong-kong/
https://thediplomat.com/2023/12/what-agnes-chows-case-tells-us-about-the-rule-of-law-in-hong-kong/
https://www.japantimes.co.jp/news/2023/12/18/asia-pacific/politics/jimmy-lai-trial-start/
https://www.document.no/2020/08/10/kinas-nasjonale-sikkerhetslov-kveler-hongkong-som-forventet/

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.