Demokratiforkjemperne Agnes Chow, Ivan Lam og Joshua Wong på vei til straffesaken mot seg i retten i Hongkong den 23. november 2020. Foto: Vincent Yu / AP / NTB.

I Hongkong er demokratiforkjemperne Joshua Wong, Agnes Chow og Ivan Lam blitt dømt til henholdsvis 13,5, 10 og 7 måneders fengsel for å ha organisert en demonstrasjon mot sikkerhetsloven mot den nye sikkerhetsloven i fjor.

I retten erklærte Wong seg skyldig i organiseringen av en protest utenfor en politistasjon. Innrømmelsen kan ha vært taktisk, all den tid retten droppet anklagen om deltagelse i demonstrasjonen på grunn av manglende bevis.

Den 24 år gamle aktivisten og Welt am Sonntag-skribenten, som ble varetektsfengslet i forrige uke, meddeler i et brev fra fengslet at isolasjonen er hardere enn han hadde trodd, men minner om at det er mange andre i tilsvarende situasjon.

De tre aktivistene har vært med i Hongkongs demokratibevegelsen siden tenårene, opplyser Deutsche Welle.

All three organized large rallies in 2012 against plans to make Hong Kong’s education system more «patriotic» and played large roles two years later in the «Umbrella Movement» — a 79-day peaceful occupation by a student-led movement for universal suffrage.

De spilte også en ledende rolle i å vekke verdens oppmerksomhet omkring demonstrasjonene mot innføringen av den nye sikkerhetsloven i Hongkong, som i praksis fratar den tidligere britiske kolonien en autonomi som den skulle ha beholdt til 2047 i henhold til avtalen om tilbakelevering av kolonien fra Storbritannia til Kina i 1997.

Mer enn 10.000 personer er blitt arrestert i Hongkong siden i fjor sommer.

Kina truer verdens frihet, fastslo Wong forrige i et skriftlig svar på spørsmål han hadde fått av Die Welt.

 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.