Joshua Wong ankommer Tegel-flyplassen i Berlin den 9. september 2020. Foto: Christoph Soeder / DPA via AP / NTB.

En domstol i Hongkong har mandag varetektsfengslet demokrati­forkjemperne Joshua Wong, Ivan Lam og Agnes Chow i påvente av dom i saken hvor de tre er tiltalt for å ha deltatt i en ulovlig demonstrasjon i fjor.

Den mest kjente av de tre, Joshua Wong, som har vært fast spaltist i den tyske avisen Welt am Sonntag, har som tidligere varslet erklært seg delvis skyldig etter tiltalen, som er tatt ut i kraft av den nye sikkerhetsloven Beijing-regimet har innført.

Den 24 år gamle Wong erklærer seg skyldig i å ha organisert en uautorisert demonstrasjon som fant sted like ved en politistasjon i Hongkong i fjor, men ikke i å ha deltatt i en av de mange protestene mot den nye sikkerhetsloven, noe Wong sier myndighetene ikke har bevist.

«Vi fortsetter kampen for frihet, og dette er ikke tiden for å gi opp og bøye seg for Beijing», uttaler Wong ifølge Die Welt.

Den unge demokrati­forkjemperen håper at fengslingen av ham vil skape global oppmerksomhet om rettssystemet i Hongkong, skriver den tyske avisen. «Verden er på vår side», skrev han i Die Welt den 6. november

Demonstrasjonene mot sikkerhetsloven i Hongkong pågikk i månedsvis i 2019. Demokrati­aktivistene viftet ikke sjelden med amerikanske flagg, ledsaget av oppfordringer til USA og Trump om å sette Hongkong fri.

En demonstrant holder et amerikansk flagg i Hongkong den 28. november 2019. Foto: Marko Djurica / Reuters / NTB.

Et videoopptak postet til Twitter den 29. november 2019 viste demonstranter som sang den amerikanske nasjonalsangen, men kontoen hvor opptaket ble offentliggjort, ble suspendert av Twitter.

Et annet opptak dukket opp noe senere.

Et stort geopolitisk spenningsmoment er hvordan Washington vil forholde seg i det som i praksis er blitt en kald krig mellom USA og Kina, dersom Joe Biden blir innsatt som amerikansk president i januar.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.