Joshua Wong ankommer Tegel-flyplassen i Berlin den 9. september 2020. Foto: Christoph Soeder / DPA via AP / NTB.

Kinas avvikling av friheten i Hongkong begynte for alvor den 30. juni med ikrafttredelsen av den nye sikkerhetsloven, som åpner for livstidsstraff til dem som finnes skyldige i å undergrave Beijing-regimets statsmakt.

Den senere tiden har kinesiske myndigheter begynt å bruke den jernhånden som innføringen av loven bar bud om, og dermed er friheten i fritt fall i den tidligere britiske kolonien, som Storbritannia etter avtale leverte tilbake til Kina i 1997 under løfte om at Hongkong skulle få bevare sitt politiske system frem til 2047.

Nå arresteres både demokratiaktivister og journalister i Hongkong. Den mest kjente av dem er Joshua Wong, som ble pågrepet mandag og for tiden sitter i varetekt. Wong er tiltalt for å ha planlagt og gjennomført en av de mange ulovlige demontrasjonene som ble holdt da sikkerhetsloven var i ferd med å innføres. Dommen mot 24-åringen, som risikerer fem års fengsel, ventes 2. desember.

Den unge aktivisten har en tid vært fast spaltist i Welt am Sonntag, som er søndagsutgaven til Die Welt. Fra fengselet har Wong levert skriftlige svar på spørsmål han har fått fra Welt am Sonntags sjefredaktør Johannes Boie.

Die Welt: Joshua Wong, hvordan går det med Dem?

Joshua Wong: Jeg føler meg som en dissident i Kina. I løpet av de siste tre ukene er til sammen 23 aktivister, journalister og andre satt i arrest. Hver eneste dag står aktivister for retten, og demonstranter fengsles.

Hvorfor har De erklært Dem skyldig i to punkter?

Etter å ha rådført oss med våre advokater, har Ivan Lam og jeg erklært oss skyldige. Sammenlignet med de 12.000 fra Hongkong som ble trukket for retten, og de tolv fra Hongkong som er arrestert i Kina, er anklagene mot meg mindre alvorlige. Jeg stoler på at mine advokater handler etter mine interesser. Jeg vil ikke gå nærmere inn på det juridiske her, for det kan muligens føre til at regjeringen vil forfølge meg enda mer.

Soningsforholdene er ikke gode for Wong:

Jeg sitter på enecelle og kan ikke forlate den, og får heller ikke treffe andre fanger. Å drive med sport ute, som fangene her setter stor pris på, er jeg utelukket fra. Ettersom lyset i cellen er på døgnet rundt, er det vanskelig å sove. Jeg må ha virusmasken foran øynene for å få sove.

Han mener isolasjonen av ham tjener til å unngå at han kommer i kontakt med andre demokratiaktivister:

Det er ikke uvanlig at velkjente arrestanter settes på enecelle. I mitt tilfelle er jeg overbevist om at fangevokterne vil forhindre enhver kontakt mellom meg og andre fanger. For mange av dem er aktivister, som jeg traff flere ganger tidlig i år. Etter flere korte frihetsstraffer har jeg også gått inn for fangers rettigheter.

Til tross for ubehaget ved varetekten, er den unge aktivisten mest opptatt av dem som har det verre han ham selv:

Er De redd for å bli utlevert til Kina?

Jeg bekymrer meg ikke så mye for min egen del. Jeg er mer bekymret for de tolv fra Hongkong som sitter arrestert i Kina.

Wong sikter til tolv aktivister fra Hongkong som hadde forsøkt å reise med båt til Taiwan. Disse har klart verre betingelser enn han selv har:

Jeg er jo fortsatt i Hongkong, kan kontakte venner, kolleger og advokater, og har tilgang på medisinsk hjelp. Først 93 dager etter pågripelsen har de tolv aktivistenes familier endelig mottatt et brev som bekrefter at de tolv fortsatt er i live. Men etter brevets innhold å dømme har de blitt utsatt for press. For de har kommet med tilståelser som muligens er fremtvunget. For eksempel sier de at de har fått advokater som myndighetene har valgt ut. Og at de angrer sin aktivisme. Sett på denne bakgrunn går det bedre i mitt tilfelle.

Wong manifesterer et nesten utrolig mot. Med sine kontakter i Tyskland kunne han lett ha hoppet av til Vesten. Likevel har han valgt å forbli i løvens hule:

Hva frykter De mest?

Jeg lærer stadig vekk å overvinne min egen angst. Kanskje venter myndighetene på et passende tidspunkt for å sikte meg etter «sikkerhetsloven». Men det som bekymrer meg mest, er at verden kan tro at demokratibevegelsen er slutt fordi jeg er arrestert. Men det blir ikke slutten på vår kamp. Tvert imot kjemper vi videre også i fengsel.

Wong henter styrke fra solidariteten mellom aktivister som kjemper og lider for samme sak, og vissheten om at demokratiets frø vil spire, men også fra Bibelen, hvor han siterer en passus om å takke for lidelsen man påtar seg for sin tro.

Kina har klart å skremme Vesten, mener 24-åringen:

Beijing har lyktes med å skape en avskrekkende effekt, også i Tyskland. Universiteter, journalister og bedrifter – alle tvinges til å følge kinesiske normer. Opptrappingen i Hongkong er et symptom på et større problem: Kina truer verdens frihet.

Men selv nøler han ikke med å lange ut mot Kina:

Jeg mistet tilliten til dette rettssystemet for lenge siden. Man kan ikke stole på at institusjonene beskytter en mot maktmisbrukets skadevirkninger, når selve systemet blir manipulert av de regjerende. Jeg tror at mitt tilfelle vil rette verdensomfattende oppmerksomhet mot rettsvesenets vilkårlige makt, som på grunn av Beijings utillatelige innflytelse og systematiske vold allerede er sterkt skadet. Etter to dommer avventer jeg nå to saker til.

Kjøp Asle Tojes siste bok her! Vi pakker og sender for deg hvis du skriver «julegave» i meldingsfeltet.

Demokratibevegelsen avhenger ikke av ham selv, understreker Wong:

Denne bevegelsen var fra begynnelsen uten noen leder, vi organiserer oss selv uten at noen instruerer oss. Vi blir aktive, ikke for oss selv, men fordi vi ganske enkelt tror at det er det rette å gjøre. Jeg tror ikke vi vil slutte med det bare fordi noen blir arrestert. Hver eneste dag står aktivister for retten, og aktivister blir satt i fengsel. Men bevegelsens kraft svekkes ikke.

Han forventer ingen forbedring på kort sikt, men ser fortrøstningsfullt på fremtiden:

Jeg kan ikke være overdrevent optimistisk og si at om ett år vil alt være bra i Hongkong. Det ville være å gi falske forhåpninger. Men total pessimisme er heller ikke på sin plass. I det kommende år vil sikkert flere protesterende og aktivister havne i arresten, men Hongkong vil kjempe videre. Vi søker stadig nye måter for motstand.

Wong ber verden om å ta Hongkongs side mot Kinas undertrykkelse:

Hva ønsker De å fortelle verden?

Jeg vil fortelle verden at bevegelsen i Hongkong ikke stanser opp fordi Agnes Chow, Ivan Lam og jeg sitter i fengsel. Følg nøye med på hva som skjer i Hongkong, for der kjemper fortsatt mennesker for frihet og demokrati. Og dertil utenfor Hongkong, i Thailand, Hviterussland og Iran kjemper folk mot totalitære regimer. Taiwan verger seg også mot Beijing. Stå på Hongkongs side, og vis solidaritet med dem som setter like stor pris på friheten som dere selv gjør. Jeg vil gi min anerkjennelse til alle aktivister med en rettsak eller en fengselsstraff hengende over seg, og alle som lider fordi de ikke kan vende hjem: Vi er ikke fryktløse, men vi er modigere.

Det er tankevekkende at denne unge mannen, som risikerer så mye, er så uredd. Han bør sette europeerne som skusler bort sin egen frihet, i dyp forlegenhet.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.