Hongkong-aktivist Joshua Wong, avbildet på banner her (til høyre), risikerer livstidsdom etter å ha blitt siktet for oppvigleri i henhold til en ny sikkerhetslov. Foto: Vincent Yu / AP / NTB

FN er sterkt kritiske og USA truer med sanksjoner etter pågripelsen av de 53 aktivistene og opposisjonelle i Hongkong onsdag.

Onsdag gikk over 1.000 politibetjenter til storstilt aksjon mot over 50 fremstående opposisjonelle, inkludert en amerikansk borger.

De opposisjonelle er siktet for oppvigleri med hjemmel i en ny sikkerhetslov fra i fjor. Siktelsene åpner for livstidsdommer i fengsel.

Brudd på folkeretten
– Vi er dypt bekymret over onsdagens pågripelser av 53 politiske aktivister, akademikere, tidligere folkevalgte, myndighetspersoner og advokater i Hongkong. Vi ber om deres øyeblikkelige løslatelse, sa FNs talsperson Liz Throssel i en uttalelse torsdag.

– Gårsdagens arrestasjoner var de siste i en serie pågripelser knyttet til fundamentale rettigheter, inkludert retten til forsamlingsfrihet, la hun til.

Hun kritiserte også den nye sikkerhetsloven, som hun sier blir misbrukt mot personer som deltar i legitime politiske aktiviteter.

– Vi understreker at retten til å delta i offentlige prosesser, enten direkte eller gjennom folkevalgte representanter, er en fundamental rett i folkeretten og i Hongkongs rettssystem, sa Throssel.

Truer med sanksjoner
Også USA har kritisert pågripelsene, og utenriksminister Mike Pompeo truer nå med å innføre sanksjoner mot involverte personer og organisasjoner.

– USA vil ikke stå passivt og se på mens folket i Hongkong lider under kommunistisk undertrykking, sa Pompeo i en uttalelse sent onsdag.

– USA vil vurdere sanksjoner og andre tiltak mot alle og enhver involvert i å utføre dette angrepet på folket i Hongkong, la han til.

Blant de pågrepne er også den amerikanske borgeren og advokaten John Clancey. Clancey er ansatt i et firma som er kjent for å jobbe med menneskerettighetssaker.

– La meg være tydelig: USA tolererer ikke tilfeldige pågripelser eller trakassering av amerikanske borgere, sa Pompeo.

Ber USA holde seg utenfor
Uttalelsene til den avtroppende utenriksministeren falt ikke i god jord hos kinesiske myndigheter.

– Uttalelsen er et grovt overtramp mot normene som styrer forholdet mellom stater, sa talsperson for Kinas utenriksdepartement, Hua Chunying, som oppfordret USA til å slutte å blande seg i andre staters anliggende.

– Vi ser en minoritet i Trump-regjeringen som fortsetter å iscenesette denne siste galskapen. Samvittighetsløst tyner de ut sin siste periode ved å undergrave forholdet mellom USA og Kina for å tjene sine private interesser, la hun til.

Utsletter demokratiet
Blant de pågrepne onsdag var aktivisten Joshua Wong, som fra før soner en lengre fengselsdom i Hongkong. Han er nå også siktet for oppvigleri i henhold til den nye sikkerhetsloven.

24 år gamle Wong sitter allerede i fengsel der han soner en straff på 13,5 måneder. Dommen fikk han for å ha deltatt i en ulovlig demonstrasjon utenfor hovedpolitistasjonen i Hongkong i juni i 2019. Onsdag ble Wongs bolig gjennomsøkt av politi, ifølge en melding på Wongs egen Twitter-konto.

Blant de andre pågrepne tilhører minst sju Hongkongs største opposisjonsparti.

– Dette er virkelig de lange knivers natt, det største enkeltangrepet mot demokratiet i Hongkong til nå, skriver Antony Dapiran, en advokat som har skrevet bøker om byens protestbevegelse, på Twitter.

Human Rights Watch sier at kinesiske myndigheter med denne storaksjonen har fjernet siste rest av demokrati i Hongkong.

 

Kjøp Asle Tojes bok her!

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.