Dette ikoniske bildet av en, enslig demonstrant som står opp mot en kolonne av stridsvogner på Den himmelske freds Plass den 5. juni 1989, kan stå som symbol på en verden som snur ryggen til realitetene, fordi det tjener deres interesser. Det tok ikke mange årene før massakrene i 1989 ble glemt. 31 år senere kan den kinesiske «folkerepublikken» koste på seg en latter, på det amerikanske folkets bekostning. Foto: Jeff Widener / AP / NTB

I Washington DC er Kongressen i ferd med å legge alle protester mot valgfusket til side, i Hongkong venter flere demokratiforkjempere på livstidsdommer, mens på Marienlyst i Oslo samles de gode og rettvise for å snakke om muligheten for å avsette USAs president, Donald Trump. Ja, og i FN har nettopp Norge fått ansvaret for å redde verden!

Joseph Biden (D) er nettopp formelt blitt godkjent av Kongressen som USAs neste og 46. president. I Kina godter de seg i dag over onsdagens storming av den amerikanske republikkens lovgivende forsamling, men bare kinesere i eksil i den frie verden kan lese om de siste arrestasjonene av demokratiforkjempere i Hongkong.

Folkerepublikken Kinas behandling av dissidenter er kjent for hele verden. Fra massakrene på Tianmen-plassen i 1989, via hundrevis av leire for «omskolering» av millioner av uigurer til de plutselige forsvinningene – det være seg helsearbeidere som varslet om viruset som dreper, eller mangemilliardærer som har ‘utspilt sin nytte’ for regimet.

Korrupsjonsrettssaker med døden til følge er et politisk instrument i Kina

Onsdag, mens alles øyne var rettet mot dramaet alle forventet ville komme i den amerikanske hovedstaden, kom nok et eksempel på fremgangsmåtene til Folkerepublikken Kina.

By late Wednesday morning, at least 53 Hong Kong residents – former lawmakers, activists and an American lawyer among them – had been detained under Beijing’s new national security law, and their offices and homes raided. Accused of subversion, they face up to life in prison for holding a primary vote last year ahead of legislative elections that were ultimately postponed and which many of them were barred from contesting.

Sent onsdag morgen hadde minst 53 innbyggere i Hong Kong – tidligere lovgivere, aktivister og en amerikansk advokat blant dem – blitt arrestert under Beijings nye nasjonale sikkerhetslov, og deres kontorer og hjem raidet. Anklaget for oppvigleri, risikerer de livsvarig fengsel for å ha arrangert avstemninger i fjor, før valgene på en lovgivende forsamling, valg som til slutt ble utsatt, og som mange av dem ble forhindret fra å delta i.

Torsdag morgen kom også NTB med en sak om dette.

– Dette er virkelig de lange knivers natt, det største enkeltangrepet mot demokratiet i Hongkong til nå, skriver Antony Dapiran, en advokat som har skrevet bøker om byens protestbevegelse, på Twitter.

Human Rights Watch sier at kinesiske myndigheter med denne storaksjonen har fjernet siste rest av demokrati i Hongkong. (NTB)

Norge redder verden

«Fjernet siste rest av demokrati i Hongkong«. Smak litt på de ordene.

Det bor vel 7,5 millioner mennesker der. Flesteparten er nok etniske kinesere, men nettopp fordi de bor i en tidligere britisk koloni, ble det inngått en avtale mellom Kina og Storbritannia om at de i det minste skulle få lov til å avholde frie valg. Slik gikk det ikke.

Torsdag formiddag må man lete forgjeves for å finne noe om dette siste overgrepet på NRKs nettsider.

Blar man seg forbi 12 saker om hva som har skjedd og skjer i USA, kan man imidlertid finne en utenrikssak som ikke handler om det. I tråd med stolte norske tradisjoner –vel, norske politikeres usvikelige tro på at nettopp de kan redde verden – har nemlig Norge fått ansvaret for å lede FNs arbeid med å redde verden fra ikke bare en, men to eksistensielle (?) trusler:

Norge skal lede sanksjonskomiteene mot Nord-Korea og Al-Qaida

Norge får ansvaret for FN-komiteene som skal stanse Nord-Koreas atomprogram og internasjonale terrorister. Utenriksministeren kaller det arbeidskrevende.

«Arbeidskrevende«, ja.

Jo, jo. Enda godt å vite at Norge har forsterket FN-delegasjonen i New York med hele ni eksperter fra verdens navle.

Frykt og viljen til selvoppholdelse er bygget inn i både dyr og menneskers DNA. Derfor kan intellektuelle som Niall Ferguson og kollega Christian Skaug skrive og rope så høyt de bare vil. Journalister, enten de sitter på Marienlyst, i Akersgata eller i Fleet Street vet at Makta rår, også når Kina inntar USA.

Niall Ferguson stiller Kina moralsk til veggs

– Takk og lov, snart er vi kvitt Trump, og verden kan gå tilbake til det normale. Slik lyder dagens refreng.

Ikke her.

Vi vil bare gjenta oppfordringen om å se og lese Document for ikke å bli gal av de enøyde.

USA-valget: HBO-dokumentaren du MÅ se

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.