Politiet arresterer innbyggere i Hongkong, 3. juni 2023. Foto: AP Photo/Louise Delmotte

Politiet i Hongkong har pågrepet minst åtte mennesker dagen før 34-årsdagen for massakren på Tiananmen-plassen i Beijing. Blant dem er flere kunstnere.

Det har lenge vært forbudt å minnes ofrene for massakren på det kinesiske fastlandet.

De siste årene har myndighetene også slått ned på slike markeringer i Hongkong.

Nettopp Hongkong var lovet stor grad av frihet for innbyggerne, i forbindelse med at Kina overtok byen fra Storbritannia i 1997.

Det er et løfte Kina mer eller mindre fullstendig har brutt, hvilket foreller andre land både i regionen og i resten av verden noe om hvor mye kinesiske løfter er verdt.

Nå bedriver altså regimet jakt på opposisjonelle røster i Hongkong.

Sent lørdag kveld opplyste politiet at de har pågrepet fire personer for ordensforstyrrelse eller handlinger med opprørsk hensikt. Det innebærer i praksis at man gir uttrykk for politiske synspunkter som ikke samsvarer med diktaturet i Beijing.

Fire andre personer er innbrakt, mistenkt for å ha brutt offentlig fred.

NTB-AFP-AP melder om saken.

Det blodige minnet fra Den himmelske freds plass.

Den 4. juni 1989 rykket kinesiske soldater og stridsvogner inn på plassen som på norsk er kjent som Den himmelske freds plass. Målet var å fjerne titusener av studenter som i ukevis hadde demonstrert for demokratiske reformer.

Studentene tente et håp både i Kina og i verden om at regimet kunne falle, og at Kina kunne bli et annet land enn det diktaturet det hadde utviklet seg til under kommunistene.

Men protestene ble brutalt knust, tusener ble drept og fengslet. Og regimet besto, og består i dag.

Lystenning forbudt

Siden har Kina ikke tolerert diskusjoner om det som skjedde. Fet skal forties og glemmes.

Blant dem som nå ble pågrepet i Hongkong, var kunstnerne Sanmu Chen og Chan Mei-tung.

– Hongkong-folk, vær ikke redde for dem. Ikke glem 4. juni, ropte en uredd Samnu Chen, omringet av politifolk.

Hongkong har gjennom årene vært det eneste stedet i Kina der det har vært lov å markere dagen. I flere tiår møtte titusenvis av mennesker opp til den årlige lystenningen i Victoria Park i sentrum av Hongkong.

Men etter at Kina festet grepet om territoriet, har alle minnesmerker blitt fjernet og offentlige markeringer blitt forbudt.

Hvite blomster

De kjente aktivistene Kwan Chun-pong og Lau Ka-yee ble pågrepet tidligere lørdag etter at de møtte fram i Victoria Park der man før pleide å tenne lys for ofrene. De bar på blomster og ark der de fortalte at de ville la være å spise i ett døgn minnes ofrene.

AFP-journalister så også at politiet tok med seg et ungt par som var kledd i hvitt og bar på hvite krysantemumer. Hvit krysantemum er et symbol på sorg i Hongkong. På spørsmål om de ble pågrepet, svarte mannen med blomster «jeg aner ikke», samtidig som han ble ført bort.

Sist gang Hongkong-kinesere lovlig kunne tenne lys for ofrene, var i 2019. Etter det har flere aktivister som har trosset forbudet, blitt dømt til flere år i fengsel.

Mens Kina brutalt undertrykker sin egen befolkning, både i Hongkong og Kina for øvrig, planlegger de også invasjon av nabolandet Taiwan. Nesten ukentlig simuleres flyangrep og invasjonsforsøk i farvannet rundt Taiwan. .

Samtidig forsøker de å skape troverdighet for seg selv som en slags fredsmekler i krigen i Ukraina.

Les også: 

Hongkong: Bøker med «usunne ideer» fjernet fra bibliotekene

Velkommen til møte!

Kjøp billetter til boklansering i Oslo den 8. juni her!


NY BOK! Bestill fra Document forlag:

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

Bestill også:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.