Demonstranter i Hongkong krever ytringsfrihet i Kina. AP Photo/Kanis Leung

Demonstrasjonene i Kina økte på utover mandagen. Politiet har trappet opp innsatsen rundt om i landet, og stadig flere demonstranter pågripes.

Politiet har økt bemanningen betraktelig i storbyene etter en helg preget av hyppige demonstrasjoner. I byer som Beijing og Shanghai var sikkerhetsstyrker godt synlige i bybildet mandag.

I sosiale medier har flere skrevet at de har sett politibetjenter som undersøkte mobiltelefonene til forbipasserende for å se etter mistenkelig informasjon.

NTB-AP-DPA melder om saken.

Opprinnelig er dette demonstrasjoner mot de strenge koronatiltakene i landet, men det er også blitt opptøyer mot det despotiske regimet. Mange demonstranter vifter med hvite A4-ark, som er blitt symbol på krav om ytringsfrihet i det som er et av verdens mest ufrie land.

– Stå imot diktaturet

Både i Beijing og Shanghai møtte hundrevis av mennesker fram mandag for å kreve slutt på nedstengingene i helgen. Det ble også ropt slagord mot det kinesiske kommunistpartiet , med krav om at president Xi Jinping må gå av.

Den kinesiske presidenten er aldri valgt av folket. Han er innsatt av en liten gruppe makthavere som nærmest har stjålet landet fra befolkningen på over 1.4 milliarder mennesker. Mange spør seg hvor lenge et slikt regime kan bestå, i det som er en opplyst tidsalder.

I tillegg demonstrerte studenter ved universitetet i Hongkong. De ropte slagord som «ingen PCR-tester, men frihet!» og «stå imot diktaturet, ikke vær slaver!». Flere av dem tente også lys til støtte til alle som de siste dagene har demonstrert.

Frihetstrangen vokser i befolkningen, i takt med at man får innsyn i hvilke rettigheter mennesker har i andre land.

Foreningen for utenrikskorrespondenter i Kina (FCCC) har kommet med kritikk av kinesisk politi, som også har gått til  fysisk angrep mot journalister. En BBC-journalist ble pågrepet og banket opp av politiet i forbindelse med en av demonstrasjonene i Shanghai i helgen.

Kinesisk UD svarte om demonstrasjonene

FN gikk mandag ut med en tydelig beskjed til Kina om å respektere demonstrasjonsfriheten.

Talsmann Zhao Lijian i det kinesiske utenriksdepartementet snakket med en gruppe journalister mandag og fikk spørsmål om demonstrasjonene.

– Det de tar opp, er ikke en refleksjon av hva som faktisk skjer, sa han om demonstrantenes budskap.

Han uttrykket samtidig at han er overbevist om at kampen mot pandemien vil bli vellykket «under lederskap av Kommunistpartiet og med folkets hjelp».

Uvanlig i Kina

Slike demonstrasjoner er sjelden kost i Kina. For kinesiske myndigheter har de brutt ut på et svært vanskelig tidspunkt. Kravene om frihet kommer samtidig som koronasmitten er sterkt økende flere steder i Kina.

Det er et scenario som Xi Jinping trolig vil unngå for alt i verden ettersom det vil ødelegge bildet av det han fastholder som en svært vellykket koronastrategi.

Frem til nylig har også dette vært oppfatningen hos de fleste innbyggere i landet. Men nå ser stadig flere kinesere at resten av verden har gått videre, mens de selv er i en situasjon der ingen ser slutten på koronapandemien og restriksjonene, og heller ikke ser noen lysning i måten landet styres på.

Les også:

Klaus Schwab: – Kina er en rollemodell

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Bestill også denne nyheten:

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.