Glacier Kwong. Stillbilde: Keyboard Frontline / YouTube.

Kina forsøker å opptre som en reddende engel overfor Vesten under koronakrisen, men driver i virkeligheten brutal utpressing, sier Glacier Kwong, en aktivist fra Hongkong som bekjemper Kinas økende makt over den tidligere britiske kolonien.

Det er fra sin faste spalte i Welt am Sonntag at Kwong beskylder regimet i Beijing for å kreve motytelser i form av økt politisk og økonomisk innflytelse for salg av respiratorer og annet medisinsk utstyr til vestlige land som trenger det under epidemien.

I Tyskland gir altså en av storavisene ordet til folk som bekjemper undertrykkende politiske systemer. Man må ikke la seg lure av Kinas spill, advarer Kwong.

Som om den kinesiske regjeringen ikke allerede hadde gjort nok skade med sine løgner under koronakrisen, prøver den nå å dra fordel av den globale folkehelsekrigen. Ikke bare nedtoner den sitt eget ansvar for at pandemien oppstod, den lanserer også propagandakampanjer for å portrettere seg som landet som vil hjelpe verden ut av krisen.

Kinas eksport av ansiktsmasker til Canada etter at USA ikke ville eksportere respiratorer dit, må ses i sammenheng med Beijings ønske om å dempe spenningen i forholdet til Ottawa som oppstod med canadiernes arrestasjon av Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou, mener Kwong.

Også eksporten til Frankrike skjer i maktpolitisk øyemed:

Da den franske president Emmanuel Macron anmodet om masker, sa Kinas leder Xi Jinping at medisinsk utstyr bare ville bli eksportert til Frankrike hvis landet godtok Huaweis 5G-teknologi – det sa i alle fall den amerikanske republikaneren Mark E. Green under en telefonkonferanse.

Det Kina gjør, er ikke bare alarmerende, mener Kwong: Det er «grusomt og umenneskelig» å utnytte en medisinsk nødsituasjon på denne måten.

I Beijings oppførsel overfor Vesten drar den unge aktivisten kjensel på metoder som regimet har brukt overfor Hongkong:

Det er uklokt å bli med på dette kinesiske spillet, for prisen man betaler, er høy. Hongkong lærte den leksen under SARS-pandemien. Etter SARS gikk økonomien vår inn i en resesjon. Men Kina så på SARS som en fin anledning til å skaffe seg mer kontroll over Hongkong. Så landet grep inn ved å fremstille seg som redningsmann, og la frem planen kalt Closer Economic Partnership Arrangement (CEPA).

Alt så rosenrødt ut i starten, beskriver Kwong. Turister, investeringer og jobber florerte. Men dermed økte også den økonomiske avhengigheten av Kina. Og etter hvert begynte det finansielle systemet å favorisere det kinesiske næringslivet istedenfor Hongkongs lokale.

Det samme kan skje i Vesten, advarer hun:

I dag ser jeg at Kina bruker de gamle triksene sine om igjen. Og jeg frykter at virkningene vil bli irreversible hvis triksene lykkes.

Og akkurat den faren er det vi står overfor nå.

Kwongs dom over Beijing-regimet er nådeløs inntil det rystende:

Kina er en vampyr som suger blodet ut av sine villige, naive ofre.

Welt am Sonntag fortjener ros for å gi en stemme til en opposisjonell som Glacier Kwong. Vi burde ha hørt mye mer fra stemmene som bekjemper undertrykkende regimer, hva enten de er islamske, kommunistiske eller annet.

Men i land hvor journaliststanden jevnt over har større sans for islam og kommunisme enn vestlig sivilisasjon, blir friske pust som Kwongs en sjelden luksus.

Det kreves dessuten mot, også i Vesten, å tale Beijing midt imot. Dette føyer seg inn i et historisk mønster: Det er lettere å opptre underdanig overfor en bølle, hva enten bøllen heter Adolf Hitler eller Xi Jinping. Men en verden hvor en av dem hadde fått herredømmet, er ikke en verden du ønsker å leve i.

Koronapandemien har kommet beleilig også hva angår Beijings forhold til Hongkong. Demonstrasjonene mot kinesisk maktmisbruk i den tidligere britiske kolonien – som i 1997 ble returnert til Kina med løfte om at den skulle få beholde sitt demokratiske system – opphørte, og det kan vanskelig ha unngått å glede det kinesiske kommunistpartiet.

For under protestene i Hongkong ble det også viftet med amerikanske flagg. Kinesiske dissidenter vet hvem som er deres ekte venner. Bortskjemte europeere gjør det ikke.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

 

Document står standhaftig på vestlig sivilisasjon.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=”280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=”282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.