Kinas president Xi Jinping taler til FNs hovedforsamling den 22. september 2020. Foto: UNTV / AP / NTB.

Tirsdag ble det kjent at svenske telemyndigheter nekter selskapene som har ambisjoner om en rolle i utbyggingen av 5G-nettet i Sverige, å benytte produkter fra kinesiske Huawei og ZTE. Avgjørelsen er fattet i samforståelse med politi og forsvar i Sverige med sikte på å ivareta svensk sikkerhet.

Forbudet mot kinesisk utstyr er ikke overraskende blitt tatt unådig opp hos regimet i Beijing. Kina svarer nå med trusler om sanksjoner mot svensk næringsliv, melder Sveriges Television (SVT).

– Sverige bör inta en objektiv attityd och hantera sitt felaktiga beslut för att undvika negativa konsekvenser för svenska företag i Kina, säger Zhao Lijian, talesperson för Kinas utrikesdepartement på en presskonferens i Peking.

Kinas reaksjon mot Sverige føyer seg inn i et mønster: Kina retter sitt aggressive diplomati mot Sverige etter tidligere å ha gjort det samme mot Canada, Australia og Tyskland.

I september stanset Kina importen av svinekjøtt fra Tyskland, angivelig med den begrunnelsen at det var påvist afrikansk svinepest i Tyskland.

Den reelle grunnen kan ikke ha vært hensynet til kinesisk folkehelse, all den tid sykdommen ikke er farlig for mennesker, og det kun var blitt oppdaget ett eneste tilfelle av den hos et villsvin i Tyskland, som dertil har høyere standarder og stengere kontroll med næringsmidler enn Kina.

Importforbudet var snarere en advarsel til Tyskland om ikke å ta USAs parti i den geopolitiske striden med Kina, men kunne naturligvis ikke formuleres på den måten overfor et så stort land som Tyskland.

Mot en mindre mektig aktør som Australia var det enklere å opptre bøllete. Etter at Australias regjering hadde tatt til orde for en uavhengig granskning av Kinas håndtering av koronautbruddet, innførte Beijing-regimet strenge handelsrestriksjoner, ikke minst på landbruksprodukter. Reaksjonen var ledsaget av en uttalelse fra Hu Xijin, sjefredaktøren i Global Times, som eies av Folkets Dagblad, at Australia var en tyggegummi under Kinas skosåler som måtte skrapes av.

Kina stanset også importen av landbruksprodukter fra Canada etter arrestasjonen av Huawei-toppen Meng Wanzhou, som er tiltalt for økonomiske forbrytelser i USA.

Denne adferden vis-à-vis land i Vesten kommer naturligvis i tillegg til Kinas bøllete opptreden i sine egne nærområder – Hongkong, Taiwan, Japan – samt innenlands mot folk i Tibet og Xinjiang. Og den kommer i forlengelsen av suksessen Beijing-regimet hadde med å oppnå Norges lydighet i 2016.

Kineserne ser ut til å ha trukket den konklusjonen at aggresjon er en vinnende strategi mot Vesten.

I henhold til en meningsmåling fra Pew som viser at de spurte i Europa har større tillit til Xi Jinping enn til Donald Trump, kan det virke som om opinionen i Vesten har et veldig langt stykke igjen i prosessen for erkjennelse av den globale trusselen fra Kina.

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!