Hu Xijin. Stillbilde: Bloomberg Politics / YouTube.

Når man tror norske medier ikke kan synke dypere i propagandaen mot Trump, overgår de seg selv hver gang. Fredag ettermiddag gjør NTB seg til et rent talerør for Beijing.

Temaet er USAs sanksjoner mot det kinesiske telekommunikasjonsselskapet Huawei, som det tas for gitt er et verktøy for Kinas etterretning.

Som rutinert spreder av sett i sammenheng tallrike subtilt manipulerende språklige detaljer, er det en vanlig dag på jobben for Nils Inge Kruhaug når Trump-administrasjonen tildeles minusordene: USA går til «krig» mot Huawei, og har lagt et utilbørlig «press» på allierte om ikke å bruke Huawei, mens Frankrike gis en helterolle idet landet motstår det amerikanske presset ved å nekte «forskjellsbehandling». Onde Trump diskriminerer! Det kinesiske selskapet på sin side er en «teknologigigant» som er «ledende» i 5G-utbygging.

Men det stanser ikke der. Saken rundes av med å videreformidle kinesisk propaganda:

Dersom USA gjør alvor av å stramme ytterligere inn overfor Huawei, kan kinesiske myndigheter komme til å svare med å sette USA på listen over «upålitelige» handelspartnere.

Dette kan få konsekvenser for amerikanske giganter som Apple, Cisco og Boeing, skriver redaktør Hu Xijin i Global Times på Twitter.

Global Times er eid av Folkets Dagblad, som er det offisielle organet til kommunistpartiet i diktaturet Kina. Gjengivelsen av redaktørens utsagn får stå helt ukritisk.

Publikum får naturligvis ikke opplyst hva slags ufyselig type Hu Xijin er, som blant annet har kalt Australia en tyggegummi som har satt seg fast under Kinas skosåler, og derfor bør skrapes vekk med en stein.

NTB er hovedleverandør av utenriksmeldinger til norske medier, og øver uunngåelig en stor påvirkningskraft på publikum i Norge. I det som tegner til å bli det 21. århundrets svar på den kalde krigen, må de fleste norske medier forventes å bli redskaper for Kina i landets forsøk på å overta for USA som verdens dominerende stormakt.

Kruhaug rekker et ekstra nålestikk til den amerikanske presidenten før han tar kvelden: «Ekspertene deler ikke Trumps tro på rask vaksine», lyder neste tittel om the Donald. Ekspertene er som kjent en enstemmig gruppe som alltid har rett, mens Trump er en enslig villstyring som alltid tar feil.

Slik folk i Sovjetunionen lærte seg å dekode nyhetene i Pravda, må nordmennene gjøre det samme med norske medier.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.