Nytt

Chinese soldiers walk in formation on the grounds of the Shenzhen Bay Sports Center in Shenzhen across the bay from Hong Kong, China August 15, 2019. REUTERS/Thomas Peter/Scanpix

Myndighetene løslot overraskende en av lederne for protestene i 2014. Benny Tai ble dømt til 16 måneders fengsel i april, derfor er løslatelse mot kausjon nå en gest til opposisjonen.

Samtidig gjør kinesiske medier et stort nummer av spesialstyrkene som er samlet tett ved grensen. Budskapet er ikke til å misforstå: Dette er hva som venter hvis dere ikke går hjem.

 

Benny Tai, som var toneangivende under demokratiprotestene i Hongkong i 2014, ble torsdag løslatt mot kausjon.

I april i år ble Tai dømt til 16 måneders fengsel for hans rolle i de såkalte paraplyprotestene i 2014. Han ble løslatt mot over 12.000 dollar i kausjon, og han får utreiseforbud.

Løslatelsen blir sett på som et forsøk på å blidgjøre protestbevegelsen i Hongkong etter at situasjonen har blitt svært spent de siste dagene.

Siden årets protester startet, har flere enn 700 demonstranter blitt pågrepet av politiet. En flere dager lang demonstrasjon på byens flyplass har de siste dagene blant annet rammet flytrafikken. Demonstrasjonen utviklet seg til voldelige sammenstøt mellom politiet og demonstranter.

FNs menneskerettssjef Michelle Bachelet er bekymret over maktbruken mot demonstranter i Hongkong og har bedt om en uavhengig gransking.

Massedemonstrasjonen i 2014, hvor Tai var sentral, skjedde etter at Kina varslet at bare kandidater godkjent av Beijing får stille til valg og utelukket et demokratisk valg av regjeringssjef i Hongkong.

Kravene fra demonstrantene ble ikke møtt, men protestene er regnet som en viktig del av grunnlaget for demonstrasjonene som nå har herjet Hongkong nærmest daglig siden begynnelsen av juni. (NTB)

-Terrorister

Demonstrantene tok to kinesere «til fange» og bildene gikk verden rundt. Dette er en ydmykelse som hisser opp Beijing, selv om Beijing selv praktiserer gissel-diplomati. Beijing kaller dette terrorisme.

Fu Guohao, reporter of Chinese media Global Times website, is tied by protesters during a mass demonstration at the Hong Kong international airport, in Hong Kong, China, August 13, 2019. REUTERS/Tyrone Siu TPX IMAGES OF THE DAY

Regjeringen i Kina mener demonstrantene som banket opp to kinesere på flyplassen i Hongkong, har begått «terroristhandlinger».

De to kineserne var anklaget for å ha bånd til regimet i Beijing og skal ha blitt banket opp da det oppsto kaos tirsdag under demonstrasjonene på flyplassen i Hongkong.

I en uttalelse gjennom sitt representasjonskontor i Hongkong hevder Kinas regjering at de to fornærmede ble nektet førstehjelp og fastslår at handlingene ikke skiller seg fra terrorhandlinger.

Også departementet i Kina som er ansvarlig for forbindelsene til Hongkong, ytrer sin bekymring.

– Det er sjokkerende at det åpenlyst blir begått alvorlige lovbrudd under offentlighetens påsyn, heter det i en uttalelse.

Flere tusen demonstranter har de siste dagene møtt opp på den internasjonale flyplassen for å delta i en sitt-ned-aksjon i protest mot politivold. (NTB)

 

Jernneven er klar

Journalisten som ble stripset på flyplassen kom fra den statlige avisen Global Times, og der er forklaringen på den ublide behandlingen. Fu Guohao vifter med sitt kinesiske pass, han lurer nok på om demonstrantene er helt klar over hva de gjør.

 

Hundrevis av politifolk tilknyttet Kinas sikkerhetsstyrker ble torsdag observert mens de øvde ved et idrettsanlegg i Shenzhen, nær grensen til Hongkong.

Parkeringsplasser utenfor idrettsanlegget var fylt opp med over 100 svartmalte militære kjøretøy, skriver nyhetsbyrået Reuters. Blant kjøretøyene var det minst tre væpnede hjullastere, og to kjøretøy hadde vannkanoner.

Soldater marsjerte ut og inn av idrettsanlegget, noen i svarte T-skjorter, mens andre hadde kamuflasjegensere. Statlig kinesisk medier har ved flere anledninger henvist til øvelsene i Shenzhen.

Styrkene ble observert mens de beveget seg i ulike formasjoner inne på idrettsanlegget. Noen løp inne på anlegget, mens andre kjørte motorsykler på utsiden.

– Jeg vet ikke hvorfor de er her, men det kan være relatert til Hongkong, sier en billettselger på utsiden av idrettsanlegget.

People’s Daily og Global Times, to av de mektigste statlige avisene i Kina, publiserte mandag videoer av det de sa var militærpolitiet som samlet seg i Shenzhen. Hu Xijin, som er redaktør for Global Times, sa at dette var et tegn på at Kina er klare til å gripe inn i Hongkong.

Sikkerhetsstyrkene som har øvd i Shenzhen, benyttes blant annet til å håndtere hendelser som opprør og terrorisme.

Flere analytikere mener imidlertid det er for risikabelt for Kina å gripe inn med makt i Hongkong.

Nekter amerikanske skip

Den amerikanske marinen har fått avslag på forespørselen om å besøke Hongkong. Donald Trump tvitret onsdag at han var bekymret over troppeansamlingene ved grensen og ga i virkeligheten Beijing en advarsel.

Kina har avvist to forespørsler fra den amerikanske marinen om å la to skip gjeste Hongkong.

Den amerikanske stillehavsflåten ønsket å la amfibieskipet USS Green Bay gå til land i Hongkong lørdag og la missilkrysseren USS Lake Erie avlegge byen et besøk neste måned, opplyser talsmann for flåten, kommandør Nate Christensen i en uttalelse tirsdag.

– Kinas regjering har avvist forespørslene om besøk til Hongkong av fartøyene, sier Christensen. (….)

Tirsdag tvitret USAs president Donald Trump at amerikansk etterretning har informasjon om at den kinesiske regjeringen hadde flyttet styrker nærmere grensen mot Hongkong. Kinesiske statsmedier har tidligere publisert bilder og video av et tjuetall militære kjøretøy som angivelig var på vei mot Shenzhen på grensa til Hongkong. (NTB)

En fargerevolusjon

Global Times beskylder demonstrantene for å ville utløse en «fargerevolusjon» a la Serbia, Ukraina, Libanon, Georgia, Egypt, Tunisia. Amerikanerne inspirerte opposisjonen i disse landene til fredelige maktskifter, noe som utløste panikk i hodene til Putin, Assad og Xi Jinping. De ser med stor mistenksomhet på alle demonstranter.  Med et slikt perspektiv blir demonstrantene undergravere av statsmaten og skal behandles som statsfiender.

Hongkongs protestbølge har til hensikt å destabilisere den lokale regjeringen og «gi byen tilbake» til Vesten, mener den statlige avisa Global Times.

De langvarige demonstrasjonene er en «fargerevolusjon», heter det i en lederartikkel i avisa, som utgis av den kinesiske staten.

– Den kinesiske regjeringen kommer aldri til å tillate at ekstrem opposisjon og Vesten drar Hongkong inn i den antikinesiske leiren. Ei heller vil den tillate at byen kastes inn i langvarig kaos eller blir en base for Vestens nedbryting av Kinas politiske system, står det i lederen i den landsdekkende engelskspråklige avisa onsdag.

Global Times beskriver videre demonstrantene som profesjonelt trente bråkmakere. (NTB)

Begrepet fargerevolusjon er et uttrykk for Vestens soft power. EU har ingen slik soft power, fordi det har gitt avkall på hard power. Det første avhenger av det siste.

 

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her!