Japans statsminister Yoshihide Suga skal fredag delta på toppmøtet med president Joe Biden. Det blir det første toppmøtet noensinne med den såkalte firerbanden: USA, Japan, India og Australia. Foto: Hiro Komae og Andrew Harnik, AP / NTB

USAs president Joe Biden har valgt å holde sitt første toppmøte med Japan, India og Australia, et sterkt signal om at forholdet til Kina vil få høy prioritet.

Fredagens toppmøte er det første i sitt slag noensinne. Aldri tidligere har disse fire landene holdt et toppmøte sammen. Dermed ser Biden ut til å ville legge stor vekt på å styrke alliansene med land i Asia- og Stillehavsregionen i sin presidentperiode. I likhet med USA ser de på Kinas økende innflytelse med bekymring.

Japans statsminister Yoshihide Suga kommer dessuten til å bli den første utenlandske lederen som møter Biden ansikt til ansikt etter at han ble president. Ifølge den japanske regjeringen kommer møtet til å finne sted i Washington i første halvdel av april.

Fredagens toppmøte holdes imidlertid digitalt. I over ti år har det vært møter på lavere nivå mellom de fire landene, som alle har opplevd å få et mer anspent forhold til Kina det siste året.

Konflikten med India skyldes en grensetvist i Himalaya som har ført til flere sammenstøt mellom soldater i det avsidesliggende fjellområdet. Kina har dessuten trappet opp sin aktivitet ved omstridte øyer som administreres av Japan, og har straffet Australia med importforbud på en rekke produkter som følge av flere uoverensstemmelser.

Firerbande

Biden-administrasjonen er imidlertid forsiktig med å koble det som populært kalles «the Quad» – eller firerbanden – eksplisitt til Kina.

Ifølge talsmann for utenriksdepartementet Ned Price er de fire landene ikke bare opptatt av én enkelt sak, heller ikke når det gjelder Kina.

– Vi har en felles interesse i å stå opp for universelle verdier og rettigheter. Vi har felles økonomiske interesser. Vi har felles sikkerhetsinteresser. Vi har dype folk-til-folk-forbindelser med alle disse landene, sier Price.

I Kina har den statskontrollerte avisen Global Times kritisert toppmøtet som et komplott mot Beijing. I en kommentar pekes det på at India ikke er en av USAs formelle alliansepartnere, og at landet ikke burde blitt med på toppmøtet.

– Firerbanden er ikke en allianse med likesinnede land slik USA hevder, skriver avisen og hevder at landene blir presset mellom USA og de interessene de har felles med Kina.

Blinken til Asia

USAs utenriksminister Antony Blinkens første utenlandsreise går også til Asia. I neste uke skal han og forsvarsminister Lloyd Austin besøke både Japan og Sør-Korea. Austin reiser dessuten videre til India.

Senere i uken skal Blinken og USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan møte kinesiske tjenestemenn i Alaska for å gi det Biden-administrasjonen sier vil være en klar beskjed om amerikanske bekymringer.

Blinken har tidligere uttrykt konkret bekymring for Kina både når det gjelder handel og menneskerettigheter, deriblant Kinas etter hvert svært faste grep om politikken i Hongkong og masseinterneringen av uigurer øst i Kina. Leirene er ifølge Kina utdanningsinstitusjoner som skal sikre at fattige uigurer får opplæring og jobb. Kritikere mener de blir fratatt sin identitet og kultur for med tvang å bli assimilert til det kinesiske myndigheter mener er gode kinesere.

Både Biden og forgjengeren Trump har beskrevet Kinas politikk som et folkemord.

I USAs strategiske retningslinjer, som ble publisert tidligere i mars, peker Det hvite hus på Kina som USAs største utfordring. Der står det også at Kinas «aggresjon» kan motvirkes ved å styrke og forsvare USAs nettverk av allierte og partnere.

 

 

Kjøp «Sammenstøt mellom sivilisasjoner?» her!

Kjøp Roger Scrutons bok “Konservatismen” fra Document Forlag her. Vi har trykket nytt opplag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.