Inngangen til Den forbudte by der det vanligvis svermer med turister. Kina har en selvsikkerhet i møte med Vesten som er uvant og med den kommer en god dose arroganse. Andy Wong/AP/NTB

Australias ambassadør i Beijing, Graham Fletcher, holdt torsdag en orientering for australske organisasjoner der han uten omsvøp sa at Kina er en upålitelig og hevngjerrig handelspartner. Det er ingen hemmelighet ambassadør avslører, men det at han sier det i Beijing provoserer nok kineserne. Men hvem hadde interesse av å lekke samtalen og skade forholdet til Kina?

Ambassadør Graham Fletcher skal ha sagt at han ikke vet om Kina er klar over at landets handelspraksis fører til store skader både i Australia og internasjonalt.

– Kina har vist seg å være ganske upålitelig som handelspartner og til og med hevngjerrig, sa Fletcher på møtet, ifølge avisa The Australian og australsk rikskringkasting.

Møtet fant sted torsdag og var mellom Fletcher og en australsk interesseorganisasjon for handel mellom Kina og Australia.

De som lekker vet at det er lekkasjen som tvinger motparten til å handle. Kina kjenner godt sin egen handelspraksis. Det er ikke bakvaskelse Fletcher driver med, men saksopplysning. Det er fordi historien lekket ut at den bidrar til å forsure forholdet ytterligere.

Kina kan ha hatt en mann på innsiden som lekket for å stille Australia i skammekroken.

Forholdet tok en alvorlig vending da Australia ville ha flere opplysninger om hvor viruset kommer fra. Australske medier har vært blant de mest pågående. Men igjen er det forskjell på hva man vet og hva man sier. Kina vil at naboer skal ta hensyn til Kinas prestisje og praktisere omerta. Man utfordrer ikke Midtens Rike ustraffet.

Kina er Australias viktigste eksportmarked, og eksport av australsk kull, vin, bygg, bomull, hummer og treverk er det siste året enten blitt blokkert eller kraftig forsinket, ofte av uklare grunner. Blant annet har 40 skip med australsk kull blitt stående fast utenfor den kinesiske kysten, flere av dem i flere måneder, ifølge den australske statssekretæren Frances Adamson.

Det er imidlertid lite sannsynlig at Kina vil iverksette tiltak som kan skade import av australsk jernmalm mens importen av jernmalm fra Brasil lider kraftig under koronapandemien.

Også Kina er sårbar. Landet er avhengig av energiimport. Men det synes ikke affisere Kina som nå straffer store utenlandske selskaper fordi de har vært så frekke at de har kritisert behandlingen av uigurer.

Etter at vestlige land denne uken innførte sanksjoner mot flere kinesiske tjenestemenn, opplever flere vestlige selskaper å bli boikottet i Kina. Sanksjonene begrunnes med kritikken som er blitt rettet mot landet – særlig anklager om grove menneskerettsbrudd mot den muslimske uigur-minoriteten vest i Kina.

Sosiale medier i Kina har denne uken vært full av oppfordringer om å boikotte blant annet H&M, Adidas og Nike. Det vises blant annet til uttalelser fra i fjor, der selskapene uttrykte bekymring for at kinesisk bomull var plukket av uigurer som var utsatt for tvangsarbeid.

Det er nå umulig å kjøpe H&M-produkter på nettet i Kina.

Kina er ennå ikke så mektig at det kan diktere verden. Det finnes alternativer som bomull fra India. Kina må føle at det har kommet ut som vinner av pandemien. Det er på offensiven i Hongkong og sanksjonerer vestlige politikere.

Kinesiske myndigheter har også svart med sanksjoner mot flere vestlige politikere og forskere, samtidig som vestlige land blir beskyldt for løgn.

Myndighetene har blant annet vist fram gamle bilder av svarte slaver som plukker bomull i USA, sammen med bilder som viser at bomullsplukking i Kina i stor grad er mekanisert. (NTB)

Toppmøtet i Alaska sist torsdag ble et nederlag for Biden-administrasjonen. Den kinesiske delegasjonen lekset opp for utenriksminister Tony Blinken: USA hadde ingenting å lære Kina om menneskerettigheter. Det har invadert land verden over for å spre demokratiet. Men det er ikke akkurat demokrati på hjemmebane, se på BLM og protestene.

Hva skal Blinken si til dette? Han er del av en administrasjon som har som grunnplanke at USA er systematisk rasistisk. Det er et våpen kineserne plukker opp og bruker.

Hvorfor skulle de ikke rakke ned på USA når USA ikke lenger respekterer seg selv?

 

 

Kjøp Halvor Foslis klassiker her!

 

 

 

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.