Frankrike er bitre over å ha gått glipp av en megakontrakt til over 300 milliarder Men Australia gjør bare det de må for å forsvare seg mot Kina. Det er Biden-administrasjonenn som viser seg både troløs og upålitelig.

At USA går inn og fratar Frankrike ubåtkontrakten rett etter at de forlot Afghanistan uten å informere allierte, er med å understreke at Biden-administrasjonen ikke er til å stole på.

Utenriksminister Jean-Yves Le Drian sier Biden oppfører seg som Trump. Det er det mest nedsettende han kan tenke seg, og trolig det mest fornærmende han kan si til Biden.

Biden bygget sin valgkamp på at han skulle gjenreise USAs omdømme. Nå har han med to slag ødelagt tilliten blant europeiske allierte.

EU-landene slikker sine sår. Men også de er ydmyket.

EU-kommisjonen skal i høst gjennomføre den tolvte runden i samtalene om en handelsavtale mellom EU og Australia som startet i 2018.

– Vi har handelsforhandlinger med Australia. Jeg klarer ikke å se hvordan vi kan stole på våre australske partnere, sier Frankrikes europaminister Clement Beaune til TV-kanalen France24.

Le Drian er utad bitter på Australia, men det er i virkeligheten USA han er skuffet over.

Torsdag sa Det hvite hus at Frankrike hadde vært inkludert i samtalene som endte med at en Australia droppet storkontrakten. Dette ble derimot avvist av franske myndigheter, og avtalen ble kalt en dolk i ryggen av Frankrikes utenriksminister Jean-Yves Le Drian

– Vi hadde etablert et tillitsforhold til Australia, men denne tilliten er blitt brutt. Jeg er svært sint i dag – og bitter. Dette er ikke noe allierte gjør mot hverandre, sa han til radiokanalen France Info torsdag.

Da avtalen om kjøp av ubåter ble inngått mellom Australia og Frankrike i 2016, ble den omtalt som en av verdens mest lukrative forsvarsavtaler. Både Japan og Tyskland kjempet lenge om å få kontrakten, men det var det franske statseide selskapet DCNS Group som trakk det lengste strået.

Kontrakten var verdt 31 milliarder euro da den ble signert – eller rundt 315 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

EU har svært liten clout i Sørøst-Asia. Kina har i lang tid presset Australia. Det begynte med at myndighetene ble oppmerksomme på kinesisk infiltrasjon og spionasje. Kina har infiltrert universiteter, og samarbeidet om forskning har vist seg å være et dobbeltegget sverd.

Da Australia trakk seg tilbake og våget å kritisere Kina for pandemien, gikk Beijing til boikott av australsk vin og kull. Australia med bare 25 millioner og et helt kontinent er smertelig klar over sin sårbarhet.

Den nye avtalen kom som et sjokk i Brussel. Den vekker både tvil om EUs innflytelse på den globale scenen og om USA som en sikkerhetspolitisk partner i Europa.

– Det faktum at USA er villig til å bruke politisk kapital og investere i sikkerhets- og forsvarsforbindelser med Storbritannia og Australia før de tar kontakt med EU-land, er ganske avslørende, sier Velina Tsjakarova, direktør for det østerrikske instituttet for europeisk og sikkerhetspolitikk til CNN.

Men EU har ikke noe makt å projisere så langt unna. De har ingen marine.

Det er derfor ikke noe prestisjenederlag for EU, men for Frankrike er det dét.

Fra Kina kommer det sure oppstøt.

– Den (Aukusavtalen) undergraver fred og stabilitet i regionen på alvorlig vis, sa det kinesiske utenriksdepartementets talsmann Zhao Lijian

I Australia reagerte Kinas ambassade med å si at australierne må «legge fra seg den utdaterte kalde krig-mentaliteten og trangsynte geopolitiske perspektiver» og slutte å følge en linje som vil svekke forholdet mellom de to landene.

Australias statsminister Scott Morrison sa fredag i et radiointervju at den nye avtalen er i alles interesse, også Kinas, for å sikre trygghet og stabilitet i regionen. Han legger til at Australia har rett til å ta beslutninger som er i egen interesse, og at Kina selv «har et omfattende program for bygging av atomubåter».

Under presentasjonen av avtalen onsdag klarte Biden å glemme navnet på Morrison, og kalte ham «the man down under». Dette ble hurtig en hashtag på twitter i Australia.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.