Frankrikes ambassadør til Australia, Jean-Pierre Thebault, kommer til flyplassen i Sydney på vei tilbake til Frankrike den 18. september 2021. Foto: David Gray / AP / NTB.

Tilbakekallelsen av de franske ambassadørene fra USA og Australia er et symbol på den alvorlige krisen i Frankrikes forhold til disse landene, sa den franske utenriksminister Jean-Yves Le Drian lørdag til den statlige tv-kanalen France 2.

I et usminket språk som vitner om en eskalering av den diplomatiske krisen, anklaget Le Drian partene i det nye forsvarssamarbeidet AUKUS for «løgn, dobbeltspill, tillitsbrudd og forakt», heter det i en AFP-melding som er offentliggjort hos France 24.

«Dette holder ikke», la han til. Man behandler ikke en så viktig alliert som Frankrike på den måten, sa Le Drian ifølge The Guardian.

For Frankrike betyr det at EUs sikkerhetssamarbeid vil bli prioritert høyere, mens fremtiden for NATO blir mer uviss:

The row has, for now, ended hopes of a post-Donald Trump renaissance in relations between Paris and Washington under President Joe Biden and also focused French attention on boosting the European Union’s security strategy as it ponders NATO’s future.

Forsvarsministeren forklarte den manglende tilbakekallelsen av ambassadøren til Storbritannia med at Frankrike ikke ventet seg noe annet fra «opportunistiske» briter:

«We have recalled our ambassadors to (Canberra and Washington) to re-evaluate the situation. With Britain, there is no need. We know their constant opportunism. So there is no need to bring our ambassador back to explain,» he said.

Etter Le Drians oppfatning er Storbritannia juniorpartner i det nye forsvarssamarbeidet AUKUS.

Of London’s role in the pact under Prime Minister Boris Johnson, he added with derision: «Britain in this whole thing is a bit like the third wheel.»

Dette må få konsekvenser for NATO, mener den franske forsvarsministeren:

NATO would have to take account of what has happened as it reconsiders strategy at a summit in Madrid next year, he added.

Det som er hendt, er mer enn en diplomatisk krangel, sier Peter Ricketts, en tidligere britisk utenrikstjenestemann til BBC. Franskmennene føler seg dypt sveket, vitner om manglende tillit mellom allierte, og lager en flenge tvers igjennom NATO – og alt dette er undervudert, mener han.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂