Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin. Foto: Stephen de Sakutin / Pool via AP / NTB.

I dagene etter ulykken i Den engelske kanal, der 27 migranter omkom da gummibåten de befant seg i sank ikke langt fra Calais, har mye av medieoppmerksomheten dreid seg om den diplomatiske krisen som har oppstått mellom Frankrike og Storbritannia på grunn av en ulovlige migrasjonen over Kanalen.

I et intervju med The Guardian søndag ser imidlertid Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin nærmere på de strukturelle årsakene til mennesketrafikken til Storbritannia.

Den franske statsråden beklager seg over at britiske politikere sier én ting til ham på tomannshånd, mens de sier noe helt annet, gjerne det stikk motsatte, i Underhuset, til avisene og i sosiale medier. Frankrike blir utnyttet til innenrikspolitiske formål, hevder Darmanin.

“The more France is used as a punching bag for British domestic politics, and we hear provocative statements like ‘France has to take back all the immigrants’, the harder it becomes to find a solution. It’s not only insulting it’s totally unrealistic.”

Det vitner også om manglede realisme når Storbritannias innenriksminister Priti Patel snakker om å stanse migranter i Kanalen med krigsskip, sier han:

“We do not imagine for a single instant that Britain could just ignore all the international conventions and maritime law to put warships in the 30km between Britain and France to turn back boats when it will mean dozens of people, pregnant women, children, the elderly, who will die. We cannot imagine for one second that this could enter a British head,” he said.

Frankrike gjør så godt de kan for å forhindre trafikken over Kanalen, for eksempel ved å bryte opp migrantleirer og kjøre migranter langt vekk fra Calais, fortsetter Darmanin. Men problemet er at Storbritannia tiltrekker seg migranter av grunner som Frankrike ikke har noen kontroll over, legger han til.

Den franske innenriksministeren peker på det britiske arbeidsmarkedet som en hovedforklaring. Det baserer seg på ulovlig migrasjon som er normalisert, hevder Darmanin:

“It’s better that the British ask themselves why so many migrants want to go to the UK. This is first because the labour market of your country works in part with clandestine immigrants because in your country you can work and even pay taxes without having any identity papers or be in any kind of regular situation.

Dette kan britene selv gjøre noe med, sier Darmanin:

“If there was a change in the labour law in Britain tomorrow there would be a lot fewer migrants who would want to cross over. Second, unfortunately, the British government today no longer allows any legal way for people to access their territory as immigrants.”

Britiske regjeringskilder tar avstand fra denne beskrivelsen av det britiske arbeidsmarkedet. Men tidligere Brexit-general Nigel Farage, som har fulgt med lenge på mennesketrafikken over Kanalen og tror den bare vil øke, gir Darmanin rett.

Nigel Farage. Foto: Facebook.

Til Daily Mail sier Farage at den massive illegale økonomien i Storbritannia er en av øyrikets flere sterke tiltreknings­faktorer:

‘You can put 20,000 police on the beach in France, but if the pull factors remain as strong here, namely four-star accommodation, three square meals a day, healthcare, dental care, spending money and the massive illegal economy that thrives in Britain with slave conditions – although nobody dares want to talk about that whether it is in Leicester or wherever it is.’

Fenomenet risikerer å utløse en nasjonal krise innen neste sommer, hevder Farage, som ikke er imponert over innsatsen til Boris Johnsons regjering:

In a swipe at Boris Johnson and the Tory Party, Mr Farage accused the prime minister of only having paid lip service to the issue in the 2019 general election to win votes.

Udugeligheten i denne saken kan få Tory-velgere til å gå over til Labour, advarer Farage:

‘The majority of Leave voters, the vast majority of Conservative voters, see [immigration] as an absolutely defining issue and he hasn’t got a clue how to do this.

‘I think there are millions of people now who literally would not vote. The Corbyn bogeyman has gone. It is difficult to see how Starmer could be worse.’

Noen britiske parlamentarikere er enige med Farage, og mener at ulovlige migranter må møte strafferettsapparatet når de kommer, og ikke et hotell, skriver Daily Mail lørdag:

Dover MP Natalie Elphicke told the Telegraph: ‘Make no mistake, if you are paying criminal gangs to smuggle you into Britain in a small boat you know you are breaking the law. It’s clear we need tougher laws and firmer action to prosecute illegal entrants and stop these Channel crossings.’

Tim Loughton, a member of the home affairs committee and a former minister, added: ‘What should be happening is that they are arrested, put in a detention centre where they can claim asylum, then get deported. That’s the logical thing to do but it’s not happening. We’re substituting hotels for prisons.’

Farage, som også er svært kritisk til pengepolitikken i Storbritannia, sier at mange ber ham om å vende tilbake til det politiske livet, og han ikke vil utelukke det.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.