Frankrike avholder søndag et møte om migrant-krisen over Den engelske kanal, i kanalbyen Calais, uten at Storbritannia er tilstede. Årsaken ligger i statsminister Boris Johnsons brev til Frankrike om et samarbeid etter tragedien der minst 27 migranter druknet i kanalen, sist onsdag.

Boris Johnsons forslag gikk ut på at migranter som krysset kanalen ulovlig, skulle returneres til Frankrike, Slik ville menneskesmuglernes forretningsmodell ødelegges, noe som så ville redde liv, mente Johnson.

Frankrike fnyser av britisk forslag om avtale med EU om retur av migranter

I dag gikk altså møtet av stabelen, uten at den britiske innenriksministeren Priti Patel fikk være tilstede. Hun har på sin side varslet at hun vil holde et møte med sine europeiske partnere i kommende uke. Hvorvidt Frankrike vil bli invitert til dette møtet, og hvorvidt de vil komme, vites ikke.

Storbritannias innenriksminister Priti Patel. Foto: Jon Super / AP / NTB

I et leserinnlegg i den britiske tabloidavisen The Sun, søndag, beklager hun at hun ikke får være tilstede i Calais. Innlegget har tittelen «I understand your frustrations but there is no magic wand to solve migrant crisis» (– Jeg forstår deres frustrasjoner, men det finnes ingen tryllestav som kan løse migrantkrisen).

Artikkelen er lang, den betoner viktigheten av å få vedtatt den nye Migrasjonsloven (Nationality and Borders Bill) og den priser samarbeidet med Frankrike:

We have a long history of working constructively with our friends across the Channel on shared challenges: Just look at how our engagement and co-operation with the French authorities on security at the border in Calais in recent years has almost eliminated cases of illegal migrants hiding in lorries to come to the UK.

Til slutt beklager hun at hun ikke får være tilstede på dagens møte i Calais:

There is still so much more we can do and I am sorry not to be at a meeting with European ministerial counterparts today to discuss this pressing issue.

We need to be creative about finding new solutions that will have the maximum possible impact, which is why the Prime Minister and I stand ready to discuss proposals with our French counterparts at any time.

Samme avis publiserte lørdag en artikkel der det hevdes at det brygger opp til ‘borgerkrig’ den britiske regjeringen. I sentrum for striden er selvsamme Priti Patel:

Frustrated colleagues blasted the Home Secretary and claimed Boris Johnson had lost patience with her — while her allies insisted she was having to fight a “lone battle”.

PRITI PATEL: I understand your frustrations but there is no magic wand to solve migrant crisis (The Sun)

CIVIL WAR OVER PRITI: Boris Johnson ‘has lost faith’ in Priti Patel over Channel migrant crisis (The Sun)

Les også:

Journalister filmer illegale migranter som fransk politi «ikke finner»

Kjøp Kents bok her!

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.