Foto: Christopher Furlong / Pool via AP / NTB.

Etter tragedien onsdag der 27 migranter omkom da gummibåten de befant seg i, sank i Den engelske kanal utenfor Calais, sendte Storbritannias statsminister Boris Johnson torsdag et åpent brev til Frankrikes president Emmanuel Macron, der han tok til orde for at begge land måtte trappe opp innsatsen mot ulovlig migrasjon over Kanalen.

Johnson sa han var glad for at den britiske innenriksministeren var invitert til et møte i Calais søndag, der representanter for Frankrike, Belgia, Nederland og Tyskland vil være til stede.

I brevet til Macron tok Johnson også til orde for at det raskt inngås en avtale mellom Storbritannia og EU, der Frankrike overtar formannskapet ved årsskiftet, om retur av ulovlige migranter. Lignende EU-avtaler finnes allerede med Russland og Hviterussland, bemerket Johnson.

I påvente av en slik avtale, fortsatte den britiske statsministeren, kan Storbritannia og Frankrike inngå en bilateral avtale som gjør det mulig å returnere migranter som krysser Kanalen ulovlig, til Frankrike. Dette vil ødelegge forretningsmodellen til menneskesmuglerne og redde liv, mener Johnson.

Johnsons brev falt ikke i god jord i Paris, og Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin trakk umiddelbart tilbake invitasjonen av sin britiske kollega Priti Patel til møtet i Calais søndag, melder Le Figaro.

I en melding til Priti Patel som AFP fikk kjennskap til fredag, sier Darmanin at om brevet fra den britiske statsministeren til Frankrikes president Emmanuel Macron er en «skuffelse», så er det «enda verre» at det er blitt offentliggjort. «Vi anser den britiske statsministerens åpne brev for å være uakseptabelt og ugunstig for våre diskusjoner. Priti Patel er derfor ikke lenger invistert til ministermøtet søndag, som vil bli holdt mellom Frankrike, Belgia, Nederland, Tyskland og EU-kommisjonen», kommenterer staben til Gérald Darmanin.

Den franske regjeringens talsmann Gabriel Attal fulgte opp med å si at Johnsons brev var fullstendig upassende, og respektløst overfor arbeidet som gjøres av fransk politi, kystvakt og redningstjeneste. En avtale om retur er «åpenbart» ikke det vi trenger for å løse problemet, hevder Attal.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

 

Kjøp «Et vaklende Europa» av Carl Schiøtz Wibye her!

 

Kjøp Douglas Murrays bok «Europas underlige død» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.