Jens Stoltenberg hilser på Emmanuel Macron før et NATO-toppmøte i Brussel den 14. juni 2021. Foto: Kenzo Tribouillard / Pool via AP / NTB.

Et forsøk på å svekke de trans­atlantiske båndene ved å skape et europeisk forsvars­samarbeid som et alternativ til NATO, vil splitte Europa, sa NATOs general­sekretær Jens Stoltenberg i Washington tirsdag under et besøk i Det hvite hus og Pentagon.

NATO er og blir fundamentet for Europas sikkerhet, sa Stoltenberg ifølge en AFP-melding som er offentliggjort av France 24:

«What I don’t believe in is any efforts to try to do something outside the NATO framework, or compete with or duplicate NATO, because NATO remains the cornerstone, the bedrock for European security and also actually of North American security,» he said.

Stoltenbergs uttalelse kommer som et svar på den franske president Emmanuel Macrons reaksjon på kunngjøringen av det nye forsvarssamarbeidet AUKUS mellom Australia, Storbritannia og USA, som blant annet innebærer at Australia vil avstå fra et tidligere planlagt kjøp av nye ubåter av Frankrike.

The announcement last month of AUKUS, which included Canberra cancelling an order for French diesel submarines for American nuclear-powered subs, left France and some others in Europe feeling like the NATO alliance had been downgraded in Washington’s priorities.

«Jeg forstår at Frankrike er skuffet», sa Stoltenberg under et foredrag ved Georgetown University. Men et forsøk på å svekke NATO, vil også ende med å splitte Europa, sa han.

 

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.