Nytt

Den sveitsiske ambassadøren til Teheran, Tim Guldimann, formidlet 4. mai 2003 et tilbud fra ledelsen i Iran til USA om omfattende forhandlinger. Bak føleren sto Den øverste leder, Ali Khamenei, daværende president Khatami, og utenriksministeren.

Iran tilbød seg å innstille støtte til anti-israelske grupper (Hizbollah), å forby terrorgrupper som opererer fra Iran, og anerkjennelse av Israel. Selve forslaget ble kjent for en tid tilbake, men offisielle reaksjoner gikk ut på at det var uklart hvem som var avsender.
Nå har en kilde forsynt Washington Post med kopi av brevet som Tim Guldimann lot følge med. Av det fremgår det hvor sensitivt tilbudet er, og hvor langt Iran er villig til å gå.

Da Condoleezza Rice ble utspurt om brevet i Kongressen, kunne hun ikke huske å ha sett det. Hun var den gang nasjonal sikkerhetsrådgiver. Viseutenriksminister Richard Armitage mente å huske at det var vanskelig å avgjøre hva som var ambassadørens oppfatning og hva som var iranernes. Men kilden som har lekket dokumentene mener at tilbudet var oppriktig ment og vidtgående. USA hadde nettopp veltet erkefienden Saddam. Iran sto i takknemlighetsgjeld og var ydmyke overfor USAs makt.

Guldimann wrote that he had several long discussions with Sadegh Kharrazi, Iran’s ambassador to France — and also nephew to the foreign minister and brother-in-law to Khamenei’s son. According to Guldimann, Sadegh Kharrazi reported going «through every word of this paper» with Khamenei, Khatami and the foreign minister. «The question is dealt with in high secrecy. Therefore no one else has been informed,» Kharrazi added.

The supreme leader had reservations on some points but agreed with 85 to 90 percent of the road map, and «everything can be negotiated,» Kharrazi said, noting any reservations could be discussed at the first bilateral meeting. Kharrazi added: «There is a clear interest to tackle the problem of our relations with the U.S. I told them, this is a golden opportunity.» Guldimann noted that the «lack of trust in the U.S. imposes them to proceed very carefully and very confidentially.»

2003 Memo Says Iranian Leaders Backed Talks

Les også

-
-
-