En nær rådgiver til Den øverste Leder, Ali Khamenei, krever at Mir Hossein Mousavi blir stilt for retten. Anklagene er voldsomme: Mousavi og hans folk er ansvarlige for «mord», for opptøyer, og for å samarbeide med utenlandske krefter.

Det var i en leder i avisen Khayan, at Hossein Shariamadari, stemplet Mousavi. Å skrive noe slikt offentlig har selvsagt klarering fra øverste hold. Mest alvorlig er anklagen om å være amerikansk agent. Slike beskyldninger har regimet brukt systematisk for å kriminalisere folk.

Historisk har iranerne utviklet en mistenksomhet overfor utenlandsk innblanding som strekker seg flere hundre år tilbake. Islamistene har spilt på fremmedfrykt helt siden begynnelsen av 1900.-tallet, og forsøker åpenbart å bruke det gamle tricket.

The editorial, by Hossein Shariatmadari, a top aide to supreme leader Ayatollah Ali Khamenei, raised the possibility that Mousavi could be arrested and charged like many other pro-reform figures.

The accusation appeared to be part of an effort by the leadership to portray the opposition and those behind the street unrest as agents working for foreign powers.

A detained Iranian employee of the British Embassy has also been charged with harming Iran’s national security, his lawyer said Saturday, in a step certain to increase tension with Europe.

In the editorial against Mousavi, Shariatmadari wrote, «It has to be asked whether the actions of (Mousavi and his supporters) are in response to instructions of American authorities.»

He added that Mousavi was trying to «escape punishment for murdering innocent people, holding riots, cooperating with foreigners and acting as America’s fifth column inside the country» and called for Mousavi and former reformist President Mohammad Khatami to be tried in court for «horrible crimes and treason.»

The semi-official news agency Fars reported this week that another prominent reformer, former Vice President Mohammad Ali Abtahi, had «confessed that he has provoked people and students to anarchy and riots and velvet revolution.» It also said Mohammad Ghoochani, editor of the Etemad-e-Melli newspaper, had confessed to receiving training overseas to «organize a velvet revolution.»


Iranian hardliner calls opposition leader US agent

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂