Nytt

Lederne for Revolusjonsgarden kom i helgen med uttalelser som gikk på at tålmodigheten var slutt. Nå måtte lederne for opposisjonen på tiltalebenken, og det inkluderte både Mir Hossein Mousavi og tidligere president Khatami.

«In order to end this mayhem, they need to arrest, try and punish these political figures,» Gen. Yadollah Javani, head of the political office of the Revolutionary Guard Corps, advised the judicial system Sunday, according to state news agency IRNA. «These individuals should be prosecuted, punished and tried as traitors.» He singled out Mousavi, fellow defeated candidate Mehdi Karroubi and former president Mohammad Khatami. The Revolutionary Guard is a force that plays a highly influential role in politics.

Mohammad Karami-Rad, a member of the parliament’s National Security and Foreign Policy Commission, told Iran’s Journalists Club on Sunday that the government was pursuing a complaint against Mousavi, but he did not provide details.

Det pågår allerede en rettssak mot et hundretall politiske fanger, hvorav flere prominente. En del har kommet med offentlige «tilståelser. Hvis det skulle komme til full arrestasjon av opposisjonsledelsen vil det markere et historisk brudd: Mousavi og flere med ham er veteraner fra revolusjonen og har bekledt ansvarsfulle posisjoner. Men det virker å herske et klima der hardlinere ønsker å gjøre kort prosess.

Hossein Taeb, the commander of the volunteer Basij paramilitary force, said Sunday, according to the semiofficial Fars News Agency. Taeb said Mousavi and his followers were guilty of «an evil plot» and alleged that they do not «want the revolution to make progress and see its fourth decade.»

Iranian Officials Call for Arrest of Opposition Leaders