Fundamentet for den islamske republikken smuldrer i rasende fart: Mir Hossein Mousavi varslet onsdag at han vil danne en organisasjon som skal bli en ny demokratisk bevegelse. Et organisatorisk initiativ har lenge vært etterlyst, og nå tar Mousavi det. Samtidig kommer det stadig nye fatwaer mot «fløyelskuppet».

Iran’s political crisis intensified Wednesday when the nation’s main opposition figure announced he would create a political organization to «lay the groundwork for a large-scale social movement» stemming from his disputed election loss to President Mahmoud Ahmadinejad.

Many supporters of Mir-Hossein Mousavi had feared the announcement would amount to a disavowal of the civil disobedience campaign that has sprung up since the June election in which the government has been accused of massive vote fraud. Instead, Mousavi explicitly praised the protest movement as a cornerstone for change in Iran.

In his most extensive remarks in weeks, Mousavi said that «power is always inclined to become absolute and only people’s movements can put a hold on this inclination.» Several other opposition figures, emboldened by high-ranking clerics and unbowed by the severe government crackdown on protesters, have also issued challenges to the authority of supreme leader Ayatollah Ali Khamenei and his ally Ahmadinejad.

Tidligere president Mohammad Khatami sa at hans forslag om å legge det omstridte presidentvalget ut til folkeavstemning er siste sjanse til å løse konflikten med legale midler.

Avisen Aftab som står Rafsanjani nær, omtalte igår Ali Khamenei kun som Leder, ikke Den Øverste. Khameneis anseelse har falt som en sten etter at tok Ahmadinejads parti.

Khamenei sammenlignes nå med sjahen før han ble styrtet.

Other reformists have directed sharper barbs at Khamenei. At a meeting with families of political prisoners Tuesday night, Abdullah Nouri, a former interior minister, compared Khamenei to Shah Mohammed Reza Pahlavi, who was overthrown in the revolution that established the Islamic Republic 30 years ago.

«In the 1970s, nobody imagined that limited struggles would drive the shah out of the country,» he said, according to a reformist website.

Opposisjonen ser ut til å ha kommet til hektene etter å ha blitt slått til marken av volden fra Basji og Revolusjonsagarden, skriver LA Times-korrespondenten, riktignok fra Beirut.

En Ahmadinejad-parlamentariker foreslo igår at arresterte opposisjonelle skulle stå frem på TV med tilståelser. Dette var en praksis mye brukt i maktkampen etter 1979-revolusjonen.

Men denne gang kan det slå tilbake på regimet.

Those held include former Vice President Mohammad Ali Abati; Mostafa Tajzadeh, a former deputy interior minister; and Behzad Nabavi, a former deputy speaker of the parliament. Hard-liners in the Revolutionary Guard allege that such reformist figures masterminded riots at the behest of Iran’s foreign rivals.

To nye ayatollaher sto frem og erklærte at valget av Ahmadinejad er illegitimt og bør boikottes. Hver eneste slik erklæring slår et skår av fundamentet til regimet.

Meanwhile two high-ranking reformist clerics declared support for the protest movement and openly challenged Khamenei’s leadership. They also gave tacit permission for government officials and clergy to boycott Ahmadinejad’s upcoming inauguration.

«The supreme leader’s confirmation of a president born out of a rigged election could not grant him any legitimacy,» said Grand Ayatollah Asadollah Bayat Zanjani in a religious edict. «Both the supreme leader’s confirmation and the president’s swearing-in are acceptable if and only if the president is elected in a clean vote.»

Ayatollah Mohammad-Ali Dastgheib Shirazi called on other top clergy to support those protesting the election results.

«Using firearms and crude weapons against people and incarceration of the revolutionaries will never help safeguard Islam and the establishment,» he said, according to several websites.

Observatører mener at det allerede har skjedd så mye at Khamenei og Ahmadinejad sitter på oppsigelse. Prosessen er irreversibel.

«The protest movement is a new social new movement, a network of relations that cannot be stopped by any security force,» said Madani, the social scientist. «There’s no way to stop this. It will change Iran’s political system.»


Iran opposition leader plans large-scale social movement

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂