Nytt

Irans øverste leder Ali Khamenei har stilt Mir Hossein Mousavi overfor et ultimatum: Han må stå ved siden av Khamenei når han holder fredagsbønnen i Teheran. Khamenei skal appellere om nasjonalt samhold og vil ha Mousavi ved sin side.

Det vil være politisk selvmord for Mousavi å stille opp. Hva konsekvensen blir om han ikke gjør det, er ikke konkretisert nærmere enn at han vil bli «kastet ut».

Ayatollah Ali Khamenei, Iran’s Supreme Leader, has told Mir Hossein Mousavi to stand beside him as he uses Friday prayers at Tehran University to call for national unity. An army of Basiji — Islamic volunteer militiamen — is also expected to be bussed in to support the Supreme Leader.

The demand was made at a meeting this week with representatives of all three candidates who claim that the poll was rigged, and it puts Mr Mousavi on the spot.

Khamenei tells Mousavi to toe the line over election or be cast out