Nytt

Presidenten for den iranske nasjonalforsamlingen Ali Larijani sa på direkten i iransk TV lørdag at visse medlemmer av Vokterrådet later til å ha tatt parti for en bestemt kandidat i presidentvalget, dvs. at de favoriserer ham. Et flertall av folket mener at resultatet ble et annet enn det som er offisielt kunngjort, sa Larijani.

Det er det samme som å erkjenne valgsvindel. Dette er en av regimets sentrale skikkelser. Larijani satt ved siden av Mahmoud Ahmadinejad under fredagsbønnen fredag og hørte på Ali Khamenei.

Disse uttalelsene er ikke bare en direkte utfordring til de to. Det er også et tegn på at Khamenei og Ahmadinejad har strukket strikken for langt. De har feilberegnet, og nå kommer rekylen.

At en person som Larijani så klart tar stilling mot duoen, sier noe om hva som er på vei. Khamenei satte inn Basij-militsen mot demonstrantene igår, og de fòr brutalt frem. Men dette bidrar bare til å undergrave hans stilling.

Larijani kom med direkte kritikk av Khamenei. Khameneis eneste åpning for opposisjonen i fredagsbønnen var at de måtte gå «tjenestevei», dvs. bruke de legale kanalene, rettsapparatet, hvis de ville klage over valget. Men folk har ikke lenger tillit til rettssystemet, sa Larijani. Det er sterke ord på direkten i iransk TV, i den spente situasjonen landet befinner seg i.

Spørsmålet nå er: Hvor vil det stanse? Hvor store forandringer må til for at folk blir fornøyd?

Larijani var tidligere Irans sjefsforhandler i atomspørsmål. Han har også vært leder for Irans kringkasting, og han kritiserte også den for å svikte folket(!).

Iran’s Parliament (Majlis) Speaker Ali Larijani suggests that some of the members in the Guardian Council have sided with a certain candidate in the June 12 presidential election.

Speaking live on the Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) Channel 2 on Saturday, the speaker said that «a majority of people are of the opinion that the actual election results are different than what was officially announced.»

«The opinion of this majority should be respected and a line should be drawn between them and rioters and miscreants,» he was quoted as saying by Khabaronline — a website affiliated with him.

He was referring to rallies that have been held on a daily basis in Iran, since the announcement of the presidential election results last Friday, in which incumbent President Mahmoud Ahmadinejad was re-elected with almost two thirds of the vote.

The president’s main rival Mir-Hossein Mousavi, who according to the Interior Ministry has lost to Ahmadinejad even in the East-Azerbaijan province where he hails from, cried foul and described the election as a ‘charade’ — a charge the president and his interior minister have denied.

Mousavi — Iran’s last prime minister — has as a result called on the Guardian Council, the body that supervises the electoral process, to nullify Friday’s vote and hold the election anew.

Larijani, however, believes that the Iranian people have lost their trust in the country’s legal system. «Although the Guardian Council is made up of religious individuals I wish certain members would not side with a certain presidential candidate.»

«The Guardian Council should use every possible means to build trust and convince the protesters that their complaints will be thoroughly looked into,» the parliament speaker added.

Larijani who, was formerly in charge of IRIB, criticized the organization, saying that «the IRIB should not act in a way that provokes people.»

The authorities should provide an atmosphere in which people feel free to express their opinion, he concluded.

Larijani criticizes Guardian Council, IRIB

Les også

-
-
-
-
-

Les også