Nytt

Irans øveste leder, Ali Khamenei, ber om et renslig valg, uten personangrep. Myndighetene har utpekt strenge, høyreorienterte som skal godkjenne valgkandidater. Ingen som ikke respekterer den islamistiske revolusjonens idealer vil få lov å stille.

Det var denne silingen i Vokterrådet som gjorde at de konservative gjenvant kontrollen med nasjonalforsamlingen, Majlis, i 2004. Nå ser det ut til at det samme vil gjenta seg i valget 14. mars.

The March 14 elections are expected to be a key test of Ahmadinejad’s hold on power and also a key indicator for the 2009 presidential vote.

Iranian authorities have appointed senior hard-liners to monitor the elections, stoking fears of a replay of the 2004 legislative elections when thousands of reformists were barred from running.

In that polling, mass disqualification of candidates by the hard-line Guardian Council effectively allowed hard-liners to regain control of the legislature.

The Council’s chief Ayatollah Ahmad Jannati, a key Ahmadinejad ally, said last month that any candidate determined by the Guardian Council to be disloyal to the principles of Iran’s 1979 Islamic Revolution would be barred from running in these elections.

The announcement provoked widespread condemnation from reformists.

Selv folk innenfor systemet har den senere tid rettet sterk kritikk mot president Mahmoud Ahmadinejad. Det later til at det er denne kritikken Khamenei misliker og ikke vil se overført til valgkampen.

Når man tenker på hvordan Vokterrådet blokkerte for reformkandidater i 2004, blir uttalelsen til Storbritannias tidligere utenriksminister Douglas Hurd om at Iran er et demokrati, den type kolonialistisk realpolitikk som man skulle trodd tilhørte fortiden.


Iran’s Ayatollah: No smear campaigning