Det ble kunngjort minst to ulike valgresultater i Iran igår: Det ene fra innenriksdepartementet, og det andre fra Vokterrådet. De sprikte så mye at påstandene om valgfusk virker høyst overbevisende. Det er nesten så man kan bli fristet til å snakke om et statskupp innenfra.

Valgopptellingen er innenriksdepartementets bord. I deres første kunngjøring lørdag molrgen kom Ali Akbar Hashemi Rafsanjani først, mens Mehdi Karroubi var nummer to, og borgermesteren av Teheran, Ahmadinejad nummer tre.

En halv time senere forkynte det mektige Vokterrådet at den konservative Ahmadinejad hadde vunnet! Vokterrådet har ingenting med opptellingen å gjøre, men de har makt til å omstøte et valgresultat de ikke liker! Dette var ingen slip of the tongue. Vokterrådet gikk ut på TV med sine resultater. Hva tenkte seerne?

Initially, the Interior Ministry had Mr. Rafsanjani first, Mr. Karroubi, the former speaker of the Parliament, in second, and Mr. Ahmadinejad third. Half an hour later the Guardian Council, which is not supposed to be involved in counting ballots, said Mr. Ahmadinejad was in first place.

Så på kvelden kom den «offisielle» listen fra innenriksdepartementet, med Rafsanjani først, Ahmadinejad nummer to, og Karroubi som nummer tre. Hva har foregått i mellomtiden? Avtroppende president Mohammed Khatami, alltid beredt til å glatte over, roste innenriksdepartementet og sa ingen måtte kritisere opptellingen.

Men det gjorde mullahen Karroubi, den tidligere presidenten av nasjonalforsamlingen, som går inn for samarbeid med systemet, gjorde noe høyst uvanlig: han gikk offentlig ut og sa hadde vært valgfusk. Karroubi krever at Den øverste leder, Ali Khamenei, nedsetter en uavhengig granskning.

Resultatlisten var helt annerledes enn meningsmålingene som hadde vist opposisjonskandidaten, Mustafa Moin, på annenplass. Han hadde sogar ledet på enkelte målinger, og det var nyheten om et godt valg som fikk folk til å strømme til valglokalene fredag ettermiddag. Moin sier ikke bare at konservative forsøkte å stjele valget. Han mener at det finnes krefter innen sikkerhetsappratet og Vokterrådet som ønsker å gjennomføre et kupp.

Dr. Moin said in a statement that military forces in the country joined together with some political organizations to rig the election and to promote a particular candidate, though he did not say which one.

«This is a warning for democracy,» Dr. Moin said in the statement. «We must be aware that such efforts will eventually lead to militarizing the regime, and political and social supression. This is a threat for civil society and is blocking reform.»

Karroubi var inne på det samme: han mente Vokterrådet og Revolusjonsgarden sto bak.

Det er et uhyre dristig spill. Men sier kanskje noe om maktforholdene. Det er neppe uttrykk for svakhet og desperasjon, heller styrke i dagens situasjon. Vokterrådet eliminerte opposisjonen fra kandidatlistene til fjorårets parlamentsvalg. Parlamentet er derfor totalt dominert av de konservative. Det gjaldt bare å sikre en konservativ president.

Man gjentok fremgangsmåten fra parlamentsvalget: opprinnelig ble ingen opposisjonskandidat godtatt av Vokterrådet. Det var Khameneis inngripen som sørget for det. Men så kan man istedet stjele valget!

Utviklingen viser på mange måter at den fengslede opposisjonelle Akbar Ganji hadde rett når han anbefalte valgboikott. Regimet brukte valgoppslutningen som bevis på at systemet fungerer og er demokratisk.

Motivet synes åpenbart å eliminere muligheten for nok en reformvennlig president. Khatami ble grundig kastrert, uten protest. Det er ikke sikkert Moi hadde vært like medgjørlig.

Uansett om Rafsanjani skulle vinne over Ahmadinejad, vil de konservatives styrkedemonstrasjonen sørge for at kursen går i en retning.

Det er de kreftene som vil ha atomvåpen som nå har vunnet. Det lover ikke godt.

Iran Moderate Says Hard-Liners Rigged Election