Nytt

Oppslutningen om Mahmoud Ahmadinejad har falt så mye at hans backere planlegger valgfusk, hevder hans hovedutfordrere. Det er allerede truffet en rekke tiltak for å kunne kontrollere valgresultatet.

Det begynte for tre-fire måneder siden da personellet med ansvaret for opptellingen i innenriksdepartementet ble skiftet ut:

Two weeks ago, a number of the Ministry of Interior’s officials sent a letter to the president blasting the recent personnel changes in the ministry ahead of the elections. That letter stated that on the eve of the presidential election «more than 70 percent of the ministry’s election experts from the support, supervisory and public relations offices have been removed within the past three or four months.»

Det er utbredt misnøye med disse forsøkene på valgfusk. De to hovedutfordrerne, Mir Hossein Mousavi og Mehdi Karoubi, har dannet en komite som skal overvåke valgprosessen. Sammen med tjenestemenn i innenriksdepartementet skrev de nylig til leder av Vokterrådet, ayatollah Jannati, om flere urovekkende trekk.

Det er trykket for mange stemmesedler:

The letter states that a total number of 59 million and 600 thousand ballots have been printed, despite the Ministry of Interior’s claim of having printed only 57 million ballots, and warns about the implications of the Ministry of Interior’s failure to disclose the fate of the 2,600,000 extra ballots.

Det er delt ut dobbelt så mange segl til forsegling av valgkasser som nødvendig:

Addressing the Guardian Council’s head, they write, «The number of seals that will be used to stamp final tally reports is twice as high as the number of voting centers, without any plausible explanations. This is extremely dangerous and worrisome.»

Man har konfiskert ID-bevisene til soldater (kan brukes til å avgi falske stemmer):

They also warned about organized vote rigging, writing, «It is heard that the identification cards of soldiers at military stations have been collected.»

Det er nylig avholdt et møte bak lukkede dører med provinsguvernører, noe som vanligvis bare skjer i ekstreme kriser. Ingenting har lekket ut om møtet.

En del av ansvaret for opptellingen er overført til Revolusjonsgarden:

Another part of the letter states, «Supervision over one-third of the ballot boxes has been taken away from the police and given to the Passdaran Revolutionary Guards, which is against the law and prior norms.»

Fatwa som godkjenner valgfusk:

Som om ikke det er nok: En skriftlærd fra Qom har avgitt en fatwa om at det er lov med valgfusk hvis det er fare for at troens forsvarer taper et valg. Denne personen har man kommet frem til er Ahmadinejads åndelige veileder.

The letter, which has been signed by a number of Ministry of Interior employees, reveals the existence of a «religious decree to manipulate the results» of the election. Revealing the behind-the-scenes efforts of certain government officials to manipulate the results, the letter reveals, «After the rapid decrease in the number of votes of one of the candidate (Mahmoud Ahmadinejad) in late April, one of the Qom Seminary School professors, who also heads a research institute there and previously spoke at the Tehran Friday prayers, called for ‘changing the votes’ in a secret meeting, quoting a line from the Qoran, and adding, ‘If someone is elected president whereby Islamic principles that are currently on the rise in Lebanon, Palestine, Venezuela and other parts of the world, start diminishing, it is Haraam [forbidden by Islam] to vote for that person. We shouldn’t vote for that person and we should inform the people not to vote for him either, or else. For you, as administrators of the election, everything is permitted to this end.»

The letter does not reveal the identity of the seminary school professor, but describes the qualities of Mahmoud Ahmadinejad’s spiritual guide, Ayatollah Mesbah Yazdi. The letter states, «In effect, the religious decree to manipulate the election results was issued following this meeting.»

De to kandidatene Mousavi og Karoubi frykter at dette indikerer en plan for å kuppe valget.

Ahmadinejad har mistet mye popularitet pga den katastrofale økonomisk politikken. Oljeprisen slo bunnen ut av økonomien. I tillegg er mange utdannede iranere flaue over det ryktet han har gitt Iran internasjonalt.

Mesbah Yazdi’s Decree to Rig Votes