Nytt

Mahmoud Ahmadinejad er utropt til vinner av valget i Iran, med 80 % av stemmene opptalt. Men marginene er usannsynlig høye, ut fra oppslutningen og stemningen på valgdagen. Vinden har blåst i opposisjonens retning og det usannsynlig at han skulle få hele 65 % og hovedutfordreren Mir Hossein Mousavi bare 32.

Opposisjonen har advart mot planer om valgfusk.

Results show that with nearly 80% of Friday’s votes counted, Mr. Ahmadinejad has won 65% to about 32% for reformist rival Mir Hossein Mousavi, a former Iranian prime minister. Final results were expected sometime Saturday.

Iran’s state news agency has declared Mr. Ahmadinejad the winner, but Mr. Mousavi also claimed victory late Friday at a news conference in Tehran. He did not give details to support his claim but said there were problems with the voting due to a shortage of ballots in some areas.

The initial results surprised many analysts who predicted a tight race between the incumbent president and Mr. Mousavi, with voters turning out to the polls in massive numbers Friday.

Barack Obama sa rett før valget at den livlige debatten og stemningen var et oppløftende tegn på at iranerne ønsker forandring.

«Obviously after the speech that I made in Cairo, we tried to send a clear message that we think there’s the possibility of change,» he said. «And you know ultimately the election is for the Iranians to decide. But just as has been true in Lebanon, what can be true in Iran as well is that you’re seeing people looking at new possibilities.»

Mr. Obama said that whoever wins the election, the fact that there’s been a vigorous debate will hopefully enhance the United States ability to engage Iranians «in new ways.»

I disse uttalelsene ligger et ønske om å se forandring. Administrasjonen sier den uansett vil følge sitt initiativ overfor Iran, også om Ahmadinejad blir gjenvalg.

Men hva hvis han blir gjenvalgt ved massiv valgfusk? Alle hadde trodd at man i det minste måtte ha en annen valgomgang. Nå erklæres Ahmadinejad som vinner i første og det med solid margin. Er det troverdig?

Hvordan vil ungdommen reagere som etter flere års dødvanne har vist entusiasme og engasjement? Vil de finne seg i at et diskreditert, upopulært prestestyre stjeler valget? Hva vil omverdenen tenke: er dette mennesker man tør betro atomvåpen?

Spørsmålet er: er iranerne klare for en «colour revolution», – grønn – siden fargen til Mousavi er grønn – og hvordan vil regimet reagere på massedemonstrasjoner?

Iranian Officials: Ahmadinejad Heading for Landslide Victory