Nytt

Leder av Irans atomenergidepartement, Gholam Reza Aghazadeh, trakk seg torsdag overraskende fra sin stilling, eller han ble skjøvet ut, hvilken versjon som er riktig er det ingen som vet. Men avgangen vekker oppsikt. Aghazadeh står Mir Hossein Mousavi nær.

Det kan bety at Ahmadinejad og Khameneis maktbasis krymper, stadig færre støtter dem, og dermed vil deres maktbase i økende grad bestå av personer som er ytterliggående.

Det er ikke betryggende med tanke på atomvåpenprogrammet og USAs utstrakte hånd om forhandlinger. Ahmadinejad foretok torsdag sin første reise ut i provinsen siden valget 12. juni, og det han sa kan få det til å gå kaldt nedover ryggen på noen og enhver.

Først anklagene om innblanding og undergraving utenfra, så krav om unnskyldning, og dernest løfter om at utlandet skal få merke Irans nye nasjonale drive: de skal få seg en på trynet. Omtrent slik ordlegger han seg.

«As soon as the new government is established, with power and authority, ten times more than before, it will enter the global scene and will bring down the global arrogance,» he told a big crowd in the northeastern city of Mashhad.

«They should wait as a new wave of revolutionary thinking … from the Iranian nation is on the way and we will not allow the arrogant (powers) to even have one night of good sleep,» Ahmadinejad said, according to state broadcaster IRIB.

Opposition leader Mirhossein Mousavi, Ahmadinejad’s main challenger in the election, says it was rigged in the incumbent’s favor. The authorities reject charges of vote fraud.

Iran has accused Britain and the United States, which have criticised a crackdown on opposition protests, of interfering in its internal affairs. London and Washington reject the charge.

«In this recent election the enemy tried to bring the battlefront to the interior of this country,» Ahmadinejad said.

«But I have told the enemies … that this nation … will strike you in the face so hard you will lose your way home,» he said in comments translated by English-language Press TV.

Hillary Clinton gjentok onsdag at tilbudet om betingelsesløse forhandlinger ikke står ved lag til evig tid. Iran må gripe sjansen. Det blir på Irans betingelser, skal man tro presidenten.

Ahmadinejad: Iran will «bring down» Western foes