Nytt

Mir Hossein Mousavi opptrådte mandag både fysisk og kommunikativt for første gang på en uke. Han sa regimet mangler legitimitet og lovet å fortsette kampen. Samtidig truet Ali Khamenei andre land mot å blande seg inn i Irans indre anliggende, og sa det kom til å straffe seg.

On Monday, however, he greeted well-wishers at his Tehran home for a holiday commemorating Shiism’s greatest saint, Imam Ali, according to the Web site Parsine, which posted photos of him sitting in a salon with men and women in chadors.

Mousavi said the election had revealed the «flaws in the system» and that the government had been undermined despite its show of force.

«When a government doesn’t take shape within the framework of the law, it has no legitimacy in the eyes of the people. This weakens the government and encourages the government to resort to violence against the people,» Mousavi said, according to Parsine.

«The legitimacy of this government is in question because of people’s lack of trust. This weakens the government from within even if it preserves it in appearance,» he said.

Mousavi lovet å fortsette kampen, men sa det ville skje innenfor loven, en noe problematisk uttalelse, all den stund myndighetene har brutt loven og svindlet folket og deretter brukt vold mot folket, som Mousavi selv sier. Skal man spørre de samme myndighetene om lov til å demonstrere mot dem?

«That protests subsided or were silenced doesn’t remove the basis of the matter. I think this opposition movement will continue,» he said. «We need to make efforts to show our protest … within the framework of the law.»

Mousavi said he intends to «work with a group in an organized way,» suggesting that he may set up a political party.

Referansen til organisering er interessant, og vil bli gjenstand for spekulasjoner. En organisert opposisjon vil trolig bli slått hardt ned på.

Trusler

Khamenei lever opp til det brutale ansiktet han blottla i fredagsbønnen 19. juni. Nå er det trusler og vold som gjelder, denne gang mot vestlige stater som våger å kritisere Iran. De skal få igjen!

«Some leaders of Western countries at the level of president, prime minister and foreign minister openly intervened in Iran’s internal affairs that had nothing to do with them,» he said in a speech to thousands of Iranians during ceremonies for Monday’s holiday.

Khamenei said Iran will pay attention to the remarks and behaviors of Western governments.

«Be careful. The Iranian nation will show reaction. We will calculate these hostile remarks, these hostile behaviors,» he said. «They should know this. This behavior will undoubtedly have negative impact on future relations and interactions between the Islamic Republic and the interventionists.»