Nytt

En talsmann for Vokterrådet innrømmet søndag kveld på iransk TV at det ble avgitt flere stemmer enn det var velgere i 50 byer. Vokterrådet ville vise at opposisjonen overdriver når den sier dette har skjedd i 80-170 byer. Det har bare skjedd i 50!

At Vokterrådet kommer med et statement som til de grader slår bena under Den Øverste Leders forsikringer om at alt har gått riktig for seg, sier noe om splittelse innad og full forvirring om hvilke linje man skal følge. Khamenei har signalisert: ingen innrømmelser, men her innrømmer Vokterrådet at opposisjonen har rett.

Ali Larijani, presidenten i nasjonalforsamlingen, uttalte seg i samme retning. Det tyder på misnøye med Khameneis harde linje og frykt for hva den kan føre til. Noen forsøker å redde regimet ved kompromiss.

Men hardlinerne vet at hvis de innnrømmer feil i den størrelsesorden det her er snakk om – Vokterrådet nevner selv 3 millioner stemmer – blir det vanskelig å avvise neste krav: omvalg. Det vil Ahmadinejad tape så det suser, og hva kan ikke skje da?

Man har satt seg selv i en umulig posisjon.

Dette er meldingen på siden til iransk TV:

Iran’s Guardian Council has suggested that the number of votes collected in 50 cities surpass the number of people eligible to cast ballot in those areas.

The council’s Spokesman Abbas-Ali Kadkhodaei, who was speaking on the Islamic Republic of Iran Broadcasting (IRIB) Channel 2 on Sunday, made the remarks in response to complaints filed by Mohsen Rezaei — a defeated candidate in the June 12 Presidential election.

«Statistics provided by the candidates, who claim more than 100% of those eligible have cast their ballot in 80-170 cities are not accurate — the incident has happened in only 50 cities,» Kadkhodaei said.

Kadkhodaei further explained that the voter turnout of above 100% in some cities is a normal phenomenon because there is no legal limitation for people to vote for the presidential elections in another city or province to which people often travel or commute.

According to the Guardian Council spokesman, summering areas and places like district one and three in Tehran are not separable.

The spokesman, however, said that although the vote tally affected by such issues could be over 3 million and would not noticably affect the outcome of the election.

He, however, added that the council could, at the request of the candidates, re-count the affected ballot boxes, and determine » whether the possible change in the tally is decisive in the election results,» reported Khabaronline.

Three of the four candidates contesting in last Friday’s presidential election cried foul, once the Interior Ministry announced the results – according to which incumbent President Mahmoud Ahmadinejad was declared the winner with almost two-thirds of the vote.

Rezaei, along with Mir-Hossein Mousavi and Mehdi Karroubi, reported more than 646 ‘irregularities’ in the electoral process and submitted their complaints to the body responsible for overseeing the election — the Guardian Council.

Mousavi and Karroubi have called on the council to nullify Friday’s vote and hold the election anew. This is while President Ahmadinejad and his Interior Minister Sadeq Mahsouli have rejected any possibility of fraud, saying that the election was free and fair.

Guardian Council: Over 100% voted in 50 cities