Nytt

Det er brutt ut åpen strid mellom Den øverste leder Ali Khamenei og president Mahmoud Ahmadinejad om utnevnelsen av visepresident. Ahmadinejad har utnevnt svigerfaren til sønnen, Esfandiar Rahim Mashaie. Men hardlinere tåler ikke ham fordi han i fjor sa at iranere er venner med alle folk, også israelere.

Det er en uttalelse som kretsen rundt Khamenei ikke tolererer. Antisemittisme var en inngrodd del av Khomeinis ideologi og akkurat på dette punkt tåles ikke oppmykning. Det er interessant at Ahmadinejad kan se gjennom fingrene med en slik uttalelse, og det i den grad at han åpent trosser Khameneis pålegg om å avsette Mashaie.

Khamenei skal ha skrevet et brev til presidenten og gitt ordre om å sparke visepresidenten.

Kari Vogt sa på Dagsrevyen for et par dager siden at den iranske staten var solid. Begivenhetene tyder på det stikk motsatte. Åpen krangel mellom de to øverste lederne tyder på at grunnen tvert imot svikter.

«The view of the exalted leader [Khamenei] on removing Mashai from the post of vice president has been notified to Ahmadinejad in writing,» the semi-official Fars news agency reported.

Another semi-official news agency, ISNA, quoted the deputy speaker of parliament, Mohammad Hasan Aboutorabi-Fard – a Khamenei loyalist – as saying that Mashai’s dismissal was a decision by the regime. «Removing Mashai … is a strategic decision of the system. Dismissal or resignation of Mashai needs to be announced by the president without any delay.»

Fars reported that Ahmadinejad might make as many as 19 changes to the cabinet, including the posts of foreign minister, finance minister and intelligence minister. He has already appointed a new head of the Iranian Atomic Energy Organisation – responsible for the country’s controversial nuclear programme – after the previous incumbent, a friend of Mousavi, resigned suddenly.

But Ahmadinejad’s close adviser Mojtaba Samareh-Hashemi said there would be no re-examination of the Mashai appointment. Samareh-Hashemi, an extreme hardliner, has been mooted as a possible foreign minister, say Iranian analysts.

Iran’s Ahmadinejad Under Pressure to Dismiss First VP

Iran’s supreme leader tells Ahmadinejad to sack deputy